Apple ukázal nový Ultra procesor pro Mac, aktualizoval iPhone SE a iPad Air
i Zdroj: PCTuning.cz
Novinka Apple ukázal nový Ultra procesor pro Mac, aktualizoval iPhone SE a iPad Air

Apple ukázal nový Ultra procesor pro Mac, aktualizoval iPhone SE a iPad Air

David Jiránek

David Jiránek

8. 3. 2022 21:20

Společnost Apple si na večer 8. března přichystala první letošní keynote, která byla zaměřená zejména na hardware. Představen byl nový model iPhonu SE, iPadu Air a zejména zcela nový druh Macu s nejvyšší řadou čipů přímo od Applu.

Reklama

iPhone SE

Tim Cook v Apple parku oblékl modrou mikinu, žluté Apple Watch a ukázal nám první novinky od Applu za letošní rok. Nejdříve přišla na řadu nová generace iPhonu SE. Ten opět obdržel exteriér po vzoru iPhonu 8 z roku 2017. Apple tentokrát tento nejmenší iPhone osadil procesorem A15 Bionic, který se nachází i v aktuálně vrcholné řadě. Zachována byla úhlopříčka displeje 4,7 palce i 12 Mpx fotoaparát.

Novinkou je tak zejména nová funkcionalita převzatá z aktuálního čipu. Jde například o Deep Fusion, HDR 4 a zejména 5G konektivitu. Výdrž byla podle Applu zvýšena o 2 hodiny na celkových 15 hodin neustálého přehrávání videa.

K dispozici budou následující verze v bílé, černé a rudé barvě:

  • 64 GB za 12 490 Kč
  • 128 GB za 13 990 Kč
  • 256 GB za 16 990 Kč

Předobjednávky odstartují 11. března od 14:00. V prodeji bude nový iPhone SE od 18. března. Apple také připomněl existenci iPhonu 13 a 13 Pro, když představil novou zelenou variantu.

iPad Air

Aktualizace se dočkal také populární tablet iPad Air. Ten si rovněž zachová exteriér. Po bocích ovšem nalezneme výřezy pro 5G antény. Air totiž získá podporu sítí nové generace. Větší změny se udály pod povrchem.

Letošní iPad Air totiž využívá čip M1, který se již podíval do Macbooků nebo iPadu Pro. Zlepšení dostála přední kamerka, jež je nově širokoúhlá a podporuje funkci center stage zabírající víc lidí současně. Apple rovněž zdvojnásobil rychlost USB-C, avšak na Thunderbolt nedošlo. Podpora pro Apple Pencil druhé generace zůstává.

V nabídce budou dvě paměťové varianty za následující ceny:

  • 64 GB za 16 490 Kč
  • 256 GB za 20 990 Kč

Obdobně jako u iPhonu SE startuje předobjednávka 11. března ve 14:00 a prodej následně 18. března.

M1 Ultra

Aktualizace iPadu Air a iPhonu SE jistě nikoho nepřekvapila. Větší oznámení se ovšem událo na poli desktopů. Nejprve přišla řeč na další evoluční krok M1 čipů. Doposud nejvýkonnější M1 Max byl totiž od začátku koncipován s extrémně rychlým rozhraním disponujícím širokým bandwidthem. Apple se tak připravoval na M1 Ultra, nejvýkonnější model z rodiny M1.

Porovnání velikostí M1 čipů
i Zdroj: PCTuning.cz
Porovnání velikostí M1 čipů

M1 Ultra propojuje dvojici M1 čipů trochu jiným způsobem, než to dělá konkurence. Využívá k tomu architekturu pojmenovanou jako Ultrafusion s šířkou pásma 2,5TB/s mezi jednotlivými procesory. Celkově čip obsahuje 114 miliard tranzistorů.

Apple ukázal nový Ultra procesor pro Mac, aktualizoval iPhone SE a iPad Air
i Zdroj: PCTuning.cz

Paměťová sběrnice má šířku 800 GB/s a procesor podporuje až 128 GB paměti. Jde o čip s 20 CPU jádry (16 výkonných, 4 úsporné) a až 64 (v základu 48) GPU jádry. Apple se samozřejmě pochlubil řadou minimalisticky popsaných grafů.

Nový M1 Ultra má:

  • až 3,8× rychlejší CPU než 27palcový iMac s 10jádrovým CPU
  • o 90 % rychlejší CPU než Mac Pro s 16jádrovým Intel Xeonem
  • o 60 % rychlejší CPU než 28jádrový Mac Pro
  • až 4,5× rychlejší grafiku než 27palcový iMac
  • až 12× rychlejší kódování videa než 27palcový iMac a 5,6× rychlejší kódování než 16jádrový Mac Pro

To vše často při nižší spotřebě energie.

Mac Studio

Prvním zařízením s M1 Ultra čipem je Mac Studio. Na venek jde o přerostlý Mac Mini s lepším chlazením. Dostupný bude také s M1 Max čipem v základu.

Mac Studio disponuje velkou konektivitou. Na zadní straně nalezneme čtveřici Thunderbolt 4 portů, 10Gb ethernet, dvojici USB-A, HDMI a 3,5mm jack. Na přední straně pak další dva Thunderbolt 4 a čtečku SDXC karet.

Zdroj je integrovaný v nejnižším patře, odkud Mac Studio nasává vzduch. V prostřední vrstvě nalezneme samotnou základní desku a čipy. Vršek pak vyplňují ventilátory, která tahají vzduch ze spodu zařízení a vyfukují jej skrze radiátory do zadní části.

Apple ukázal nový Ultra procesor pro Mac, aktualizoval iPhone SE a iPad Air
i Zdroj: PCTuning.cz

O bezdrátovou konektivitu se stará WiFi 6E a Bluetooth 5.0. Připojit lze až 4 XDR displeje a jednu 4K televizi naráz.

Cena začíná na celkem rozumných 56 990 Kč za M1 Max verzi s 32 GB RAM a 512 GB SSD. Varianta s M1 Ultra stojí minimálně 116 990 Kč a zde dostanete 64 GB RAM a 1TB SSD.

Nejvyšší specifikace se 128 GB RAM, 8 TB SSD a M1 Ultra s 64 GPU jádry stojí 236 990 Kč. Předprodej startuje již dnes a první kusy dorazí k zákazníkům 18. března.

Apple ukázal nový Ultra procesor pro Mac, aktualizoval iPhone SE a iPad Air
i Zdroj: PCTuning.cz

Studio Display

Poslední velkou novinkou byl nový monitor pojmenovaný jako Studio Display. Ten obdržel po vzoru Pro Display XDR malé rámečky. Úhlopříčka se zastavila na 27 palcích a rozlišení 5120 × 2880 pixelech, čemuž Apple říká 5K Retina. Jas dosahuje až 600 nitů a mělo by jít o 10bitový panel.

Samozřejmostí je široký barevný rozsah v prostoru DCI-P3, technologie True Tone a k dispozici bude i sklo s nanotexturou minimalizující odlesky.

Nad samotným displejem je 12Mpx ultraširoká kamerka podporující center stage. V těle displeje nalezneme 6 reproduktorů s podporou prostorového zvuku a Dolby Atmos. Nechybí ani trojice mikrofonů. O zpracování zvuku a videa se stará zabudovaný čip A13 Bionic.

Nabídka portů zmiňuje trojici USB-C a jeden Thunderbolt 3 pro propojení s počítačem. Tento konektor je navíc schopný nabíjení o výkonu 96 W. Každé USB-C nabízí rychlost 10 Gb/s.

Apple ukázal nový Ultra procesor pro Mac, aktualizoval iPhone SE a iPad Air
i Zdroj: PCTuning.cz

Základní verze monitoru stojí 42 990 Kč. Za nanotexturu na skle si připlatíte 3 000 Kč. Stojan schopný náklonu o 30° je zdarma. Lepší výškově nastavitelný stojan je za příplatek 12 000 Kč. Zvolit lze i VESA adaptér, který vám dorazí zdarma, pokud ho vyměníte v košíku za standardní stojan. Prodej odstartuje 18. března.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama