aptX Lossless audio zachová CD kvalitu zvuku přenášeného přes bluetooth
i Zdroj: PCTuning.cz
Novinka aptX Lossless audio zachová CD kvalitu zvuku přenášeného přes bluetooth

aptX Lossless audio zachová CD kvalitu zvuku přenášeného přes bluetooth

David Jiránek

David Jiránek

6. 9. 2021 16:15

Společnost Qualcomm představila nový standard pro přenášení audia. AptX Lossless bude podporovat přenos zvuku v CD kvalitě 16 bitů při 44,1 kHz.

Reklama

Před pár lety se z mobilů začaly vytrácet 3,5mm audio jacky, což znamenalo postupný nárůst nabídky bezdrátových sluchátek. Tento využila společnost Qualcomm, která postupně představila několik variant standardu aptX, tedy audio processing technology. Speciální audio kodek obdržel od roku 2009 mimo základní verze také Low Latency revizi, následně HD a Adaptive. Nejnovější iterace dostala označení Lossless a měla by se kvalitou vyrovnat CD.

aptX Lossless audio zachová CD kvalitu zvuku přenášeného přes bluetooth
i Zdroj: PCTuning.cz

AptX Lossless operuje s bitratem okolo 1 Mb/s a má přinést kvalitu srovnatelnou s CD 16-bit 44,1 Khz. Streamovaný zvuk ovšem takovéto kvality často nedosahuje. Proto Lossless kodek spolupracuje s aptX Adaptive a přizpůsobuje tak svůj bitrate podle kvality audia. Přenos dat tak může kelsnout na 140 kb/s.

Uživatelné navíc mohou volit mezi 44,1 kHz bezztrátovým a ztrátovým 24bitovým 96Khz ztrátovým formátem.

James Chapman, viceprezident a generální manažer Qualcomm Technologies International se k novince vyjádřil následovně: „Náš dotazník zjistil, že kvalita audia je kritická při výběru zvukového zařízení. Stále více uživatelů vyžaduje vyšší kvalitu streamovaného audia. Přes 50 % dotázaných by ráda sáhla po bezztrátovém, nebo velmi kvalitním audiu a 64 % uživatelů by velmi pravděpodobně sáhlo po produktu, který podporuje bezztrátový zvuk.“

Bezdrátová sluchátka můžete nakoupit například u našeho partnera CZC.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama