asrock-x58-supercomputer-utok-na-high-end
Hardware Článek ASRock X58 SuperComputer - Útok na high-end

ASRock X58 SuperComputer - Útok na high-end

Z. Obermaier

Z. Obermaier

10. 3. 2009 07:00 19

Seznam kapitol

1. Úvod - Superpočítač pro každého? 2. Testovací sestava 3. ASRock X58 SuperComputer 4. ASRock X58 SuperComputer - bližší pohled 5. BIOS, přetaktování a výkon 6. Zkušenosti a závěr

V dnešní recenzi se podíváme na jednu z mnoha dalších základních desek pro Core i7. Proti jiným deskám na trhu, je tato ale přeci jenom trochu výjimečná. Má totiž čtyři PCI Express sloty a dají se na ní osadit čtyři grafické karty. Výkon a možnosti přetaktování také překvapily. Zdá se dokonce, že společnost ASRock se kvalitou povážlivě přibližuje k dnes již klasickým značkám na trhu.

Reklama
ASRock X58 SuperComputer - Útok na high-end
i Zdroj: PCTuning.cz

Název této desky, jistě pro mnohé z vás zní přinejmenším podivně. Ano, nazývat desku pro Core i7 super-počítačem sice klidně můžeme, ale takhle to výrobce nemyslel. Deska je totiž primárně určena do opravdových super-počítačů, kde se počítá s osazením grafických karet NVIDIA Tesla. Tři PCIe sloty osadíte výpočetními jednotkami Tesla, a do jednoho slotu osadíte kartu pro zobrazení na monitor. Výkon třech karet Tesla dokáže v určitých aplikacích překonat i výkon desítek procesorů Core i7 a jemu podobných serverových řešení. Tato deska bude oficiálně uvedena na trh v těchto dnech na CeBITu. Tam bude předváděna na stánku NVIDIA se třemi Tesla kartami C1060, z nichž každá má výkon těsně pod 1 TeraFLOPS.

ASRock X58 SuperComputer - Útok na high-end
i Zdroj: PCTuning.cz

Čtveřice PCIe slotů ale najde své uplatnění také v počítačích nadšenců, kteří zde mohou realizovat své nejbujnější představy v osazení grafik. I mne by zajímal výkon čtyřech Radeonů HD4870 v CrossFire X proti dvojici Radeonů HD 4870 X2. Jestli seženeme čtyři Radeony HD 4870, tak vám výkonové srovnání nabídneme. Osobně si myslím, že se svým "super-počítačem" mířil ASRock právě sem a nikoliv do profesionálních řešení se třemi kartami Tesla, i když dnes na trhu není mnoho možností pro stavbu "domácího" Tesla super-počítače. Základních desek se čtyřmi PCIe sloty je málo, a s procesorem Core i7 jsou na trhu pouze čtyři. Jednu má v nabídce ASUS, dvě společnost Foxconn a jednu právě ASRock.

Jak uvidíte dále v článku, nejsou ale čtyři PCIe sloty jedinou devizou této desky. Její výkon, možnosti taktování se vyrovnají i mnohem známějším a oblíbenějším značkám. I když byla kvalita a schopnosti některých desek ASRock přímo mizerná, v tomto případě jde o velmi podařenou desku. Pro Core i7 jsou všechny desky na trhu zkrátka kvalitní a patří do vyššího segmentu trhu, tato deska není výjimkou. Trochu překvapením pro mne byla cena desky. Tu sice zatím u nás neseženete, v cizině ji ale zakoupit lze. Její cena se všude pohybuje na stejné úrovni s modelem Gigabyte X58-UD5, která u nás stojí kolem 7000 Kč (kde jsou doby, kdy stála díky nízkému kurzu o 1500 Kč méně). To znamená, že ASRock X58 SuperComputer je drahou deskou, a daleko větší naděje vkládám do levnější oznámené verze ASRock X58 Deluxe. Která pokud si udrží kvality dnes testované desky, bude velice zajímavou alternativou. Testu levnější varianty se dočkáte příští týden.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama