asrock-x58-supercomputer-utok-na-high-end
Hardware Článek ASRock X58 SuperComputer - Útok na high-end

ASRock X58 SuperComputer - Útok na high-end | Kapitola 6

Z. Obermaier

Z. Obermaier

10. 3. 2009 07:00 19

Seznam kapitol

1. Úvod - Superpočítač pro každého? 2. Testovací sestava 3. ASRock X58 SuperComputer 4. ASRock X58 SuperComputer - bližší pohled 5. BIOS, přetaktování a výkon 6. Zkušenosti a závěr

V dnešní recenzi se podíváme na jednu z mnoha dalších základních desek pro Core i7. Proti jiným deskám na trhu, je tato ale přeci jenom trochu výjimečná. Má totiž čtyři PCI Express sloty a dají se na ní osadit čtyři grafické karty. Výkon a možnosti přetaktování také překvapily. Zdá se dokonce, že společnost ASRock se kvalitou povážlivě přibližuje k dnes již klasickým značkám na trhu.

Reklama

Dostáváme se do úplného závěru, a je tedy čas desku kompletně zhodnotit. Pokud se nejprve podíváme, jak se ASRock podařil nástup do vod high-endu s paticí LGA 1366, nemůžeme upřít tomuto výrobci úspěch. Tato deska je plně srovnatelná s podobně drahými produkty významnějších výrobců, jako jsou MSI, Gigabyte i ASUS. Na druhou stranu je ale škoda, že se zřejmě deska ve větším množství ani náš trh nedostane a koupit ji v ČR bude určitě problém. Osobně bych ani nějaké větší prodeje stejně nečekal, na trhu je pro Core i7 množství desek, které se prodávají za nižší cenu. Pokud by ale někdo z vás chtěl provozovat čtveřici grafik, nebo super-počítač Tesla, máte možnosti si tento produkt sehnat, a mít po starostech se sháněním podobně vybavené desky.

ASRock X58 SuperComputer - Útok na high-end
i Zdroj: PCTuning.cz

Zpracování a výbava: Už při vybalování z krabice budete vědět, že jste své peníze investovali rozumně. Bohaté příslušenství a kvalitní zpracování vás nenechá na pochybách, že jde o high-end desku. Také v rozložení komponent nenajdete žádnou podstatnou vadu. Kvalitní součástky a možnosti osazení grafikami jsou devizami desky. Pokud už sáhnete po této konkrétní desce, jistě víte proč ji kupujete a čtveřice PCIe slotů čeká jen na vás.

Výkon: Měření ukazují, že tato deska podává stejný výkon, jako obdobné desky této kategorie. Čekat od ní nějak odlišný výkon by bylo bláhové, stávající procesory a čipová sada X58 Express nás v tomto směru již nemohou překvapit.

Přetaktování: Zde je výsledek excelentní a dosažené hodnoty mluví samy za sebe. Pro všechny dostupné čipy rodiny Core i7 nebude problém se dostat s touto deskou na jejich maximální dosažitelnou frekvenci. Pro extrémní taktování se ale deska nehodí, úrovně napětí jsou pro tento účel nízké.

Zkušenosti: Během testu jsem s deskou neměl sebemenší potíže. Vše fungovalo příkladně, včetně taktování a následné stability. Co jsem v BIOSu nastavil, to také deska provedla bez odmlouvání a bez častého mazání CMOSu. Výkon a provozní vlastnosti byly výborné, z testu mám ale také jednu negativní zkušenost. Když už jsem měl test téměř hotový, odešly na desce obě síťové karty najednou. Nejdříve fungovaly a najednou přestaly, pouze jsem vyměnil v počítači pevný disk s jiným operačním systémem. Od té chvíle již obě LED diody pouze svítí a neblikají. To vrhá v závěru na desku stín, protože se mi s deskami jiných výrobců, nic podobného nestalo.

Závěr

ASRock X58 SuperComputer - Útok na high-end
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud bych měl objektivně říci, zdali je možné tuto desku doporučit, tak spíše váhám. Jde bezesporu o kvalitní desku se skvělými možnostmi taktování a vysokým výkonem. Její cena je ale přeci jenom vysoká. Dát 7000 Kč za desku ASRock se bude asi mnohý uživatel trochu obávat. V minulosti tato společnost neprodávala zrovna bezchybné produkty, a jedna vlaštovka jaro nedělá. Kdyby se tato deska prodávala o 1000 - 1500 Kč levněji, dostane ode mne možná i zlatou hvězdu PCT.

Kdybych měl subjektivně volit desku s takto vysokou cenou (a nutně nepotřeboval čtyři grafiky nebo super-počítač Tesla), tak bych si upřímně asi zvolil z osvědčenějších značek. Na druhou stranu, se ale opravdu luxusní desky pro Core i7 prodávají minimálně o 1000 Kč dráž. Rozhodnutí a posouzení nechám na Vás. Já ale považuji první krok ASRock na trh s Core i7 jako vydařený, a o to víc se těším na jejich levnější model X58 Deluxe. Ten by se za svou přepokládanou cenu mohl stát opravdu hitem.

Update10.3.2009 - ASRock poslali opravný BIOS 1.4f, který vyřešil problém s LAN adaptéry, opět vše funguje. Původní BIOS 1.40 měl nějakou chybu, tedy deska opět normálně funguje.

Výhody: Dobré rozložení komponent, funkční chlazení a nízké teploty desky, možnosti přetaktování, kvalitní příslušenství, solidní BIOS, CrossFire X a Tri-SLI.

Nevýhody: Vysoká cena - osvědčené značky stojí stejně, slabší podpora a frekvence vydávání nových BIOSů, těžko ji u nás budete shánět

Za půjčení desky do testu děkujeme:

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama