asus-disk-unlocker-odemknete-si-celou-kapacitu-disku
Novinka ASUS Disk Unlocker - odemkněte si celou kapacitu disku

ASUS Disk Unlocker - odemkněte si celou kapacitu disku

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

2. 11. 2010 10:00 9

Některé kombinace disku většího jak 2 TB mohou dělat problémy, nebudete mít k dispozici celou kapacitu. Na vyřešení tohoto problému vydal Asus utility ASUS Disk Unlocker.

Reklama

Operační systémy (resp. BIOSy) mají problémy s disky většími jak 2 TB (přesně je to údajně 2,2 TB), to je obecně známá věc. Samotní výrobci pevných disků tak při uvádění svých 3TB (tedy i 2,5TB) variant přemýšleli, jak se tohoto problému zbavit. Někteří to vyřešili přímo v disku a jiní, třeba výrobce základních desek, Asus, na to šel softwarovou cestou. Asus vytvořil speciální utilitu ASUS Disk Unlocker. Asus si dokonce nechal toto řešení patentovat, což ve spojení s funkčností pouze na deskách Asus, přináší další zvýhodnění oproti konkurenci. A jak celá utilita funguje?

ASUS Disk Unlocker - odemkněte si celou kapacitu disku
i Zdroj: PCTuning.cz

Princip je jednoduchý. Utilita jednoduše z volného místa vytvoří virtuální disk, na který bude možno přistupovat úplně stejně, jako na ostatní oddíly/disky. Zatím není jisté, co se stane, pokud přeinstalujete systém, zda data na „virtuální části“ zůstanou nebo se po znovu vytvoření „virtuálního prostoru“ automaticky smažou. V budoucnu se tento problém může vyřešit pomocí UEFI.

Utilitu si můžete stáhnout pro vás operační systém ze stránek Asus, konkrétně zde.

Nepřehlédněte:

Zdroj: Asus

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama