Asus ENGTX260 Matrix - král přetaktování
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Asus ENGTX260 Matrix - král přetaktování

Asus ENGTX260 Matrix - král přetaktování

Mirek Kočí

Mirek Kočí

13. 5. 2009 00:00 25

Seznam kapitol

1. Úvod - vybroušený diamant 2. Asus GeForce GTX 260 – Detaily karty 3. Testovací sestava 4. Teploty, hlučnost a spotřeba 5. Přetaktování
6. 3DMark Vantage 7. Crysis: Warhead 8. Far Cry 2 9. Shrnutí výkonu a závěr

Před nějakým časem jsme vám představili v testu grafické karty ze speciální série Matrix. Konkrétně se jednalo o modely HD 4870 a HD 4850 se špičkovými chladiči. Nyní pro vás máme připravenu další lahůdku, kterou není nic jiného než GeForce GTX 260. S lepším chlazením je karta tišší a hlavně jde opravdu snadno a dobře přetaktovat.

Reklama

Společnost Asus nabízí již nějaký čas příznivcům grafických karet to nejlepší ze svého portfolia. Tím není nic jiného než grafické akcelerátory ze speciální edice Matrix. Po výkonných Radeonech chyběla v repertoáru této edice GeForce, která by uspokojila i ty nejnáročnější hráče. To již naštěstí neplatí, protože Asus na trh před nedávnem uvedl „ledoborec“ ENGTX 260 Matrix.

Asus ENGTX260 Matrix - král přetaktování
i Zdroj: PCTuning.cz

Grafická karta ENGTX 260 Matrix opět zapadá do třídy Republic of Gamers, má hybridní chladič, černé PCB, a nabízí pokročilé možnosti taktování a nastavení. Opět nechybí vytváření uživatelských profilů pro 2D a 3D prostředí, a měnit můžete skoro vše. Doslova během pár okamžiků a velmi jednoduše. Jak píše výrobce na svých stránkách: „nejchytřejší grafická karta na světě“. 

Matrixová GeForce využívá stejně jako model EAH4870 Matrix dva ventilátory s množstvím heatpipe, které by se měli postarat o tiché a účinné chlazení. Na první pohled vás jistě zaujme tzv. hybridní chladič, kterým se karty odlišují od konkurence. Jedná se o kombinaci aktivního a pasivního chlazení, jenž se ve chvílích, kdy grafika není vytížena, zcela vypíná, a karta tak běží v plně pasivním režimu chlazení .

Asus ENGTX260 Matrix - král přetaktování
i Zdroj: PCTuning.cz

Grafika je stejně jako jeho předchůdci vybaven kvalitnějšími komponenty oproti referenčním grafikám, což zaručuje menší odběr. V základu má také již řádně navýšené frekvence, což ocení vyznavači vysokého výkonu. A mohli bychom říct, že díky svým vlastnostem jsou grafické akcelerátory z této edice doslova předurčeny k přetaktování.  

Ti nejnáročnější z vás se s navýšenými takty z výroby jistě nespokojí a právě pro vás je určen nástroj iTracker. Na přibaleném CD je pro vás připravena nová verze 1.07, která si jako jediná s Matrixovou GeForce rozumí. Instalace tohoto nástroje proběhla opět bez sebemenších problému a poté již můžete využívat veškeré vymoženosti, které iTracker umí. Vše co potřebujete se dozvíte po několika kliknutích myší. Nástroj bezezbytku naplní očekávání i těch nejnáročnějších „overclockerů“.

Asus ENGTX260 Matrix - král přetaktování
i Zdroj: PCTuning.cz

O špičkovém designu karet z edice Matrix jsme psali již minule, ten je u této edice samozřejmostí a ENGTX 260 nikterak nevybočuje z řady. Jedná se o to nejpovedenější co je v současné chvíli na trhu. Karta působí majestátným a dominantním dojmem. Byl jsem ji fascinován a po vybalení z krabice si ji několik minut prohlížel.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama