Asus RTX 3080 Ti STRIX LC: Extrémní výkon i cena
i Zdroj: PCTuning.cz
Článek Asus RTX 3080 Ti STRIX LC: Extrémní výkon i cena

Asus RTX 3080 Ti STRIX LC: Extrémní výkon i cena | Kapitola 9

Z. Obermaier

Z. Obermaier

20. 6. 2021 12:00 25

Seznam kapitol

1. Asus RTX 3080 Ti STRIX LC 2. Testovací sestava a frekvence karty 3. Balení a Specifikace 4. Představení karty 5. Hry ve 4K I. část testů
6. Hry ve 4K II. část testů 7. Shrnutí herního výkonu 8. Spotřeba a teploty 9. Závěr

Testovaná karta je vybavená vodním chlazením, má vyšší výkon než RTX 3090 a ve všech směrech jde o extrémní řešení. V Německu se dá běžně koupit, máme ji z prodejní sítě. Proti té oficiální ale stojí skoro dvojnásobek!

Reklama
Asus RTX 3080 Ti STRIX LC: Extrémní výkon i cena
i Zdroj: PCTuning.cz

Testovaná karta je zcela jasně špičková. V případě, že nepotřebujete 24 GB paměti, jako má RTX 3090, je RTX 3080 Ti ta nejlepší volba. Kdyby byla jiná doba, řekl bych i mnohem levnější volba. V tuto chvíli ale cenovku karet nemá význam řešit. Pokud budete mít štěstí, tuhle si můžete koupit za cca 2000 EUR v Německu. V ČR na podobné nabídky zapomeňte.

Výkon

Výkon odpovídá highendu, kam karta bezesporu míří a patří. Díky přetaktování a výkonnému chlazení, což zaručuje vysoké frekvence, je výkon vyšší, než má RTX 3090 v referenci. I ty nejbrutálnější OC modely RTX 3090 mají podobný výkon, u RTX 3090 se už mnoho výkon po OC nezvedá. Proti běžné RTX 3080 je výkon vyšší asi o průměrných 17 procent.

Chlazení a spotřeba

Výkon chladiče je skvělý a chod ventilátoru na radiátoru také. Hlučnější je ventilátor na těle karty, který při hraní bezpečně uslyšíte. Možná ho mohl Asus udělat větší, nebo jen lépe vyladit otáčky. Pokud totiž přepneme do Q režimu, karta je znatelně tišší a výkonový dopad jen několik málo procent. Také teploty se v obou režimech liší 2 °C což nestojí za řeč. Já doporučuji držet se tichého režimu.

Spotřeba přes 400 W je vysoká, a ani vysoký výkon ji tak úplně neobhájí. Nějak ale museli Nvidia a Asus vysoký výkon karty získat. Uvést tento model s nižším výkonem, než mají RTX 3090, by nevypadalo dobře, hlavně při její brutální ceně a masivním chlazení AiO. I přesto, že musíte chladit 400W, díky výkonnému chladiči to půjde dobře, a v režimu Q i hodně tiše.

Subjektivní hodnocení

Grafické karty chlazené vodou a AiO chladičem jsou hodně specifickým produktem, který nesedí každému. Dnes sice většina skříní, i těch levných, počítá s osazením radiátorů, přesto spousta lidí vodnímu kouzlu stále odolává. Karta zabírá hodně místa, je s ní složitější manipulace. U levných AiO také časem stoupá hlučnost pumpy, ztrácí se médium a další problémy. Osobně jsem názoru, že pokud vodu na grafiku, jedině plnou s čerpadlem a vším, kam můžete vodu dolévat a kontrolovat okruh. Tedy klasický blok a průhledné hadice. S tím je ale více práce. V tomhle případě si kartu jen „koupíte“ a osadíte. Zdali zvolíte zrovna tuto, nechám už na vás, jde ale po všech stránkách o špičkový produkt.

Kartu má v nabídce i CZC jak v levnější níže taktované variantě ROG-STRIX-LC-RTX3080TI-O12G-GAMING, tak v testované verzi ROG-STRIX-LC-RTX3080TI-O12G-GAMING.

Asus RTX 3080 Ti STRIX LC: Extrémní výkon i cena
i Zdroj: PCTuning.cz

Děkujeme Asus, Česká republika za některé testovací komponenty

Asus RTX 3080 Ti STRIX LC: Extrémní výkon i cena
i Zdroj: PCTuning.cz
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama