Asus RTX 4090 Matrix pod drobnohledem – první grafika s tekutým kovem na GPU a vodním chlazením
i Zdroj: der8auer EN
Novinka Asus RTX 4090 Matrix pod drobnohledem – první grafika s tekutým kovem na GPU a vodním chlazením

Asus RTX 4090 Matrix pod drobnohledem – první grafika s tekutým kovem na GPU a vodním chlazením

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

21. 9. 2023 19:15 32

Tahle karta je vskutku něco extra. Ale ne všechno je tak dokonalé, jak se na první pohled zdá. Roman odhalil i některé neduhy.

Reklama

RTX 4090 Matrix je první grafika, která má už z výroby aplikovaný tekutý kov na GPU pro ten nejlepší možný přenos tepla. A kromě toho je vybavena vodním chlazením s 360mm radiátorem. Samotný blok posazený na kartě je designově dokonalý, schovaný za krytem a samozřejmě podsvícený RGB. Der8auer porovnal Matrix s edicí Strix a „základní“ Founders Edition. Nejzásadnější rozdíl je v tom, že karta boostuje na 2895 MHz, což je téměř o 200 MHz víc, než FE a o 150 MHz víc než Strix. A přesto je spotřeba karet Matrix a Strix vyrovnaná, okolo 430 W. Což znamená, že pro edici Matrix jsou vybírány ty nejlepší čipy. Karta je zároveň nejtišší a nejvýkonnější, což je samozřejmě účel.

Přesto Roman narazil na to, že teploty pamětí karty Matrix jsou o 10°C vyšší, než u Strix. A příčina je právě v konstrukci a tvaru chladiče/bloku. Ten totiž sedí jak na VRM, tak na pamětech a tudíž teplo z VRM putuje do středu bloku přes paměti, což pravděpodobně zvyšuje jejich teplotu. Ale co bylo dle Romana horší je, že celý blok je pouze z čisté mědi. Tekutý kov se totiž časem do mědi částečně „vsákne“ a po nějaké době by bylo dobré ho znovu nanést. Jenže u karty jako Matrix to Roman rozhodně nedoporučuje, neboť rozebrat ji nebyl žádný med. Řešením je poniklovaný povrch. Nicméně kromě tohoto neduhu je jinak Matrix skutečně extrémní bestie a za taktéž extrémních 3200 dolarů.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama