atom-z2610-je-prvnim-soc-cipem-medfield-objevi-se-v-tabletu-red-ridge
Novinka Atom Z2610 je prvním SoC čipem Medfield. Objeví se v tabletu Red Ridge

Atom Z2610 je prvním SoC čipem Medfield. Objeví se v tabletu Red Ridge

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

18. 2. 2012 06:00 1

Tablet se objeví v druhé polovině roku, stejně jako další zařízení s tímto procesorem. Procesor je založen na architektuře procesorů Atom a přidává k němu grafiku PowerVR SGX 540.

Reklama

Čipy Medfield by chtěl Intel konkurovat procesorům ARM, které se využívají v tabletech, mobilních telefon a všude tam, kde je potřeba velice nízká spotřeba. Medfield je ve vývoji již pěknou řadu let a nyní se už objevují konkrétnější názvy a označení procesorů. Prvním procesorem je Penwell. Označení procesoru je Atom Z2610 a je vyráběný 32nm výrobním procesem. Jak již víme, stejně jako všechny ostatní ARM čipy jedná se i v tomto případě o tzv. SoC (System on Chip) řešení, tedy všechny nutné součásti integrované do jednoho čipu. Rozdílem však je, že tento procesor je na rozdíl od konkurence x86 kompatbilní. Mohou na něm tedy běžet současné operační systémy Windows, stejně tak i Android, který byl na x86 přeportovaný.

Atom Z2610 je prvním SoC čipem Medfield. Objeví se v tabletu Red Ridge
i Zdroj: PCTuning.cz


Zdroj: MEMS industry

Atom Z2610 je vybavený grafikou PowerVR SGX540, která se nachází například v telefonu Samsung Galaxy Nexus. Přes to, že se jedná o již starší grafiku (konec roku 2007), stále dokáže poskytnout skvělý výkon. Penwell podporuje kameru s maximálním rozlišením 16 Mpx, nahrávání a přehrávání 1080p videa, WiDi, HDMI, USB 2.0, LP Audio a dalším. Tento model procesory je prý určen zejména pro systém Android 4.0. Pro Windows 8 si Intel chystá něco zcela jiného.

Prvním tabletem s procesorem Atom Z2610 je Red Ridge. Ten bude tenký 8,5 milimetrů a vážit do 680 gramů. Uvnitř se bude nacházet 28Wh baterie, která by měla zařízení udržet při životě 9 hodin, což je ve srovanání s procesorem Atom Z670 z platformy Oak Trail o polovinu více. Tabletu vévodí 10palcový dotykový displej s jasem 200 nitů. Intel slibuje až 30 dní ve stand by režimu, ale známe podobné výroky. Tablet Red Ridge společně s dalšími, které budou vybavené čipy od Intelu, se začnou objevovat ve druhém pololetí.

Zdroj: 1, 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama