bezdratove-usb-se-dockalo-nove-verze
Novinka Bezdrátové USB se dočkalo nové verze

Bezdrátové USB se dočkalo nové verze

Lukáš Voříšek

Lukáš Voříšek

1. 10. 2010 11:00 2

Technologie umožňující bezdrátové spojení pro zařízení s rozhraním USB se dočkala nové specifikace.

Reklama

Wireless USB (WUSB) umožňuje bezdrátové spojení zařízení založených na rozhraní USB. Vyniká především parametry přenosu, které se shodují s rychlostmi standardu USB 2.0, a to v závislosti na vzdálenosti jednotlivých zařízení. Dle specifikace by měl datový tok dosahovat hodnoty 480 Mbit/s při vzdálenosti do 3 metrů a 110 Mbit do vzdálenosti 10 metrů. 

Bezdrátové USB se dočkalo nové verze
i Zdroj: PCTuning.cz

Bezdrátové USB má své využití např. pro herní ovladače, tiskárny, skenery, digitální fotoaparáty, MP3 přehrávače, pevné disky a flash disky. Architektura Wireless USB dovoluje k hostujícímu zařízení propojit až 127 zařízení. Jelikož zde nejsou přítomny žádné dráty nebo porty, nejsou již nadále potřeba huby. To lze ocenit v malých kancelářích a domácnostech, kde takto můžete sdílet tiskárny a podobná zařízení.

Nejčastější využití má tedy jako čistá náhrada USB kabelu, který dříve spojoval dvě zařízení. Vysílač se jednoduše připojí do USB, např. na počítači a tiskárně a bez jakýchkoli dalších zásahů bude možno tisknout bezdrátově (zařízení se tváří jako připojené přes standardní USB). Další možností jsou i integrované čipy s funkcemi WUSB. 

Bezdrátové USB se dočkalo nové verze
i Zdroj: PCTuning.cz
 

Na obrázku je zobrazen produkt od firmy Belkin, jedná se o standardní USB hub, který je ale zároveň vybaven technologií Wireless USB. Místo kabelu je zde bezdrátový dongle (klíčenka), který jej nahrazuje (slouží jako přijímač signálu jdoucího z hubu).

Co nám přináší nová specifikace tohoto standardu? Specifikace 1.1 přidává podporu Near Field Communication (NFC), umožňuje snadnější instalaci a přibyla schopnost používat frekvence 6 GHz a výše. V klidovém (idle) režimu pak klesla spotřeba energie. Samozřejmostí jsou další výkonnostní vylepšení pro vyšší rychlost přenosu dat.

"Bezdrátové USB je ve specifikaci 1.1 dalším krokem v technologii Wireless USB," řekl Jeff Ravencraft, prezident a předseda USB-IF. "Spotřebitelé chtějí rychlé, snadno použitelné řešení k bezdrátovému přenosu obsahu z PC do přístroje. WUSB 1.1 je robustní řešení podporující vysokorychlostní bezdrátové připojení mezi zařízeními."

Standard WUSB je tu s námi již několik let, ale zatím nedošlo k jeho širšímu rozšíření. To je škoda, neboť z toho plyne nízký zájem uživatelů a vysoké pořizovací ceny WUSB zařízení. Nezbývá tedy než doufat, že s novou specifikací se dočkáme většího využití a rozšíření této technologie.

Kompletní specifikaci Wireless USB 1.1 naleznete

zde

.

Zdroje: Wikipedia, TCMagazine, Belkin

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama