Bizarní zlepšováky chlazení z minulého století na moderním procesoru
i Zdroj: der8bauer
Novinka Bizarní zlepšováky chlazení z minulého století na moderním procesoru

Bizarní zlepšováky chlazení z minulého století na moderním procesoru

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

10. 9. 2023 19:00 3

V minulém století a v rozmachu PC vznikalo spousta udělátek a zlepšováků, lidé hýřili kreativitou a vymýšleli někdy naprosto obskurní komponenty.

Reklama

Zlaté devadesátky. Rozmach PC, boom 3D akcelerátorů, překotný vývoj hardware a potřeba čím dál lepšího chlazení. A právě zlepšení chlazení má za cíl téměř 30 let staré zařízení Systo Tek od firmy PE Logic. Tento vynález má fungovat tak, že se zapojí mezi ventilátor CPU a jeho napájení. Systo Tek monitoruje zda ventilátor běží a pokud ne, začne otravně pískat. Ovšem podle sloganů má řvát i když se CPU bude jen přehřívat. Der8auer, který přístroj testoval, se drbal na hlavě a přemýšlel, jak může Systo Tek s tím procesorem vlastně komunikovat. Jelikož jde o pravěkou technologii, napájení je řešené přes molex konektory, které už jaksi nikde nenajdete.

Pochopitelně Roman si poradil a za použití šíleného dobového turbínového chladiče zařízení zprovoznil. A ono to v podstatě funguje, ale jen pokud větrák jede na maximum. Pokud se otáčky sníží, začne se ozývat otravné bzučení. A jak Roman poznamenal, jemu se nikdy nestalo, že by větrák prostě zdechl a popravdě, ani já jsem se s tím nikdy nesetkal. K pobavení ještě otestoval turbínový chladič na i9-12900K. Samozřejmě teploty okamžitě vyletěly na 100°C, tudy cesta nevede. 

V druhé části videa testuje další nesmyslný doplněk pro zlepšení chlazení od firmy Evercool. Ten zase funguje způsobem, že po vypnutí PC se větrák CPU točí ještě pět minut. Tohle je zcela jasný fyzikální nesmysl, ale Roman jej otestoval i tak. A i tento bazmek svým způsobem funguje. Možná že tenkrát se sem tam někdo na podobné blbosti nachytal, ale obě firmy to velmi brzo zabalily, což o něčem vypovídá. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama