britsky-radio-amater-si-zavolal-na-mezinarodni-vesmirnou-stanici-a-vedl-s-ni-priblizne-minutovy-hovor
Novinka Britský radio-amatér si zavolal na Mezinárodní vesmírnou stanici a vedl s ní přibližně minutový hovor

Britský radio-amatér si zavolal na Mezinárodní vesmírnou stanici a vedl s ní přibližně minutový hovor

Lucie Jiříková

Lucie Jiříková

11. 8. 2015 15:00 3

I přestože je pobyt ve vesmíru pro drtivou většinu naší populace naprosto nepředstavitelný, astronauti ho po čase zase tolik neprožívají a na svých misích mimo planetu Zemi se mohou dokonce začít i nudit. Také z toho důvodu astronauti na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) vyhlásili, že se je lidé z planety Země mohou kontaktovat za pomoci vysílačky.

Reklama

Jedinečné příležitosti využil britský radioamatér Adrian Lane. Ten si počkal, až bude Mezinárodní vesmírná stanice přímo nad jeho domem a díky veřejně dostupným frekvencím posádku stanice kontaktoval. V rozhovoru dlouhém přibližně 50 sekund se následně dozvěděl, co všechno udělali během dne a jaký výhled mají na planetu Zemi.

Britský radio-amatér si zavolal na Mezinárodní vesmírnou stanici a vedl s ní přibližně minutový hovor
i Zdroj: PCTuning.cz

Pakliže byste chtěli také vyzkoušet spojení, můžete zkusit své štěstí. Výzva ISS, respektive astronautů uvnitř stanice stále platí. Jenom se připravte, že to není zase tak jednoduché. Kromě toho že je třeba přesně vypočítat, kdy se ISS bude nacházet poblíž vás, se navíc musíte strefit do doby, kdy astronauti mají volnou chvíli. Jakmile se věnují svým povinnostem, samozřejmě platí, že na vysílačku nereagují.

Zdroj: Engadget

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama