Bude Reddit zdrojem dat pro umělou inteligenci? Obchod za 60 miliónů dolarů
i Zdroj: Vygenerováno nástrojem Designer s Bing AI
Novinka Bude Reddit zdrojem dat pro umělou inteligenci? Obchod za 60 miliónů dolarů

Bude Reddit zdrojem dat pro umělou inteligenci? Obchod za 60 miliónů dolarů

David Švrček

David Švrček

20. 2. 2024 11:16

Ze zprávy agentury Bloomberg unikají informace o velkém obchodu, který chce uskutečnit Reddit. S neznámou společností vyvíjející AI podepsal smlouvu za 60 miliónů dolarů.

Reklama

Podle dat společnosti Bloomberg podepsala americká sociální síť Reddit licenční smlouvu s nejmenovanou společností vyvíjející model generativní umělé inteligence. Předmětem této smlouvy má být částka 60 miliónů amerických dolarů ročně za možnost poskytnutí dat uživatelů a obsahu z Redditu pro účely trénování umělé inteligence. Tato skutečnost se navíc shoduje s očekáváným růstem akcíí Redditu v následujících měsících na akciovém trhu. 

Domovská stránka Reddit
i Zdroj: Screenshot z Reddit.com
Domovská stránka Reddit

Uživatelům se samozřejmě tato informace nelíbí a okamžitě vzbudila negativní odezvu. Na Redditu se často objevuje autorský obsah, chráněný autorskými právy, nebo pirátský obsah na který vlastní práva jiné společnosti. Mnozí uživatelé a tvůrci mluví o AI jako o vykradači autorské práce, tato smlouva by AI v tomto směru ještě více posilnila. Zatím však Reddit nevydal žádné stanovisko k této smlouvě a nebyly ani aktualizovány licenční podmínky. Je tedy možné, že od smlouvy tato sociální síť ještě odstoupí, z důvodu negativní reakce uživatelů.

Tento krok by však mohl motivovat i další sociální sítě, které by za tímto účelem mohly své data prodávat. Na druhou stranu, každá sociální síť uživatelská data monetizuje, většinou za účelem marketingu. Otázkou bude, zda se proti tomu budou moci uživatelé bránit, či s tímto sdílením nesouhlasit. Možná i samotný Reddit bude koordinovat obsah, který bude moci být AI sdílený. Zatím nad tím můžeme jen spekulovat, snad nám síť již brzy prozradí víc.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama