cerne-utery-bitcoinu-se-blizi-konec-nebo-jen-strmy-pad
Novinka Černé "úterý" Bitcoinu se blíží, konec nebo jen strmý pád?

Černé "úterý" Bitcoinu se blíží, konec nebo jen strmý pád?

Z. Obermaier

Z. Obermaier

30. 3. 2014 09:36 22

Velká rána pro Bitcoin se blíží, čeká ho jen drobný pád, nebo totální kolaps? - Možné je všechno.

Reklama
Černé "úterý" Bitcoinu se blíží, konec nebo jen strmý pád?
i Zdroj: PCTuning.cz

Vývoj ceny Bitcoinu za poslední rok

Kde vše začalo, i skončí. Bitcoinu jsme se na stránkách PCT už věnovali dostatečně, jen krátké zopakování: Rok 2011/2012 byl pro Bitcoin klidný, cena se držela někde kolem 100 USD za minci, což je rozumná cena za něco, co vlastně nelze nijak uchopit a nikdo to nehlídá a nikdo za to neručí. Zlom nastal někdy ke konci roku 2013, kdy Číňané objevili Bitcoin jako alternativu, jak krapet obelstít komunistický stát a přísná pravidla pro směnné kurzy. V Číně je totiž valutový trh přísně kontrolován, každá transakce s cizí (západní, kapitalistickou) měnou zaznamenána, běžný občas nemá šanci si bez povolenky nakoupit ani dolar. A to se právě s Bitcoinem změnilo, Číňané mohli zcela nekontrolovaně koupit Bitcoin přímo za Čínský Juan, tedy zcela bez kontroly státu. A toho také miliony obyvatel Říše Středu využili. Objevili způsob, jak Čínský Juan přeměnit na Bitcoin a ten pak za dolary, aniž by o tom autority věděly. Číňané okusili svobodu peněz ...

Právě brutální zájem Číňanů o Bitcoin způsobil novodobou "zlatou" horečku, cena během několika dní narostla ze 100 USD na astronomických 1100 USD, poté díky spekulacím klesala a stoupala, někde mezi 800-600 USD, dle situace. V posledních týdnech se cena ustálila někde kolem 600-700 USD, po pádu burzy MtGOX pak klesla asi na 650 USD. Před pár dny se ale začaly dít věci.

Minulý týden totiž nenápadná stránka Čínského "twitteru" Weibo vypustila do světa zprávu, že v zájmu zpevnění a stability čínského bankovního trhu, se od 15-tého dubna zcela zakáží všechny transakce s Bitcoinem. Tuto zprávu vydala přímo národní Čínská banka PBOC. V tu chvíli se strhla panika, zprávu totiž národní banka ani nepopřela, ani nepotvrdila. Webem se začaly šířit spekulace, že jde o podvrh. Stejně ale Bitcoin klesl během několika hodin o 100 USD někam na 490 USD za minci. V tuto chvíli je jasné, že zpráva podvrh nebyla a Čínská vláda skutečně proti BTC tvrdě zakročí. Pravděpodobně nepůjde o úplné zrušení transakcí, ale dojde k regulaci služeb a kompletně novým pravidlům. Prý bude Bitcoin označen za zboží, zcela vyřazen z obchodování s ním jako s měnou.

Černé "úterý" Bitcoinu se blíží, konec nebo jen strmý pád?
i Zdroj: PCTuning.cz

Cena Juna/BTC klesá ..

Na toto potvrzení reagoval trh dalším poklesem ceny, stejně reagovala Čína. Cena Bitcoin/Juan rapidně klesla. Pokud skutečně k této masivní regulaci dojde, klesne cena Bitcoinu radikálním způsobem dolů. Možná až na polovinu současné ceny. Pokud čilý obchod s Bitcoiny nebude živit Čína, klesnou čísla denních obchodů o desítky procent, možná i o 70-80 procent. Čína je největším "tahounem" BTC. Jak vše dopadne, se dozvíme už za týden/dva. Rozhodně to ale nevypadá dobře, hlavně pro majitele BTC a spekulanty, s nízkou cenou za minci už pro ně Bitcoin nebude zajímavý. Zájem opadne a Bitcoin se možná opět stane měnou "geeků" a nadšenců. Současná rada zní, prodávejte, dokud má BTC ještě nějakou cenu, za pár týdnů může být zcela jinde.

Zdroj: Coindesk, Weibo,

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama