cesky-dron-brus-s-nocnim-videnim-bude-pomahat-zachranarum
Apple Novinka Český dron Brus s nočním viděním bude pomáhat záchranářům

Český dron Brus s nočním viděním bude pomáhat záchranářům

Mirek Kočí

Mirek Kočí

25. 2. 2015 12:00 7

Vojenský technický ústav letectva a protivzdušné obrany vyvinul nový dron s nočním viděním, který bude používán především pro záchranné a humanitární mise. Bezpilotní hexakoptéra Brus se představila novinářům na vojenském letišti ve Kbelích v Praze.

Reklama

Podle VTÚ může dron zůstat ve vzduchu 40 minut, doba doletu je deset kilometrů a vystoupat dokáže do výšky jednoho kilometru. Pro monitorování terénu slouží dvě kamery – noční a denní, mezi nimiž lze během letu přepínat. Nechybí ani laserový dálkoměr a laserové ukazovátko.

V budoucnu by stroj mohl nést i chemické nebo radiační snímače, které by jeho využití dále rozšířilo. „V žádném případě nepřemýšlíme o tom, že bychom na dron nasazovali nějaké zbraně nebo zbraňové systémy,“ uvedl ředitel VTÚ Jiří Protiva.

Brus byl ještě v době dokončování zkoušek nasazen po výbuchu munice ve Vrběticích, kde při monitorování situace nalétal přes 70 hodin. VTÚ nyní jedná o jeho využití ve složkách Integrovaného záchranného systému, pro které je noční vidění při jejich práci velkou výhodou.

foto: česká televize

Zdroj: CTK

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama