cetin-si-vybral-za-dodavatele-site-5g-firmu-ericsson
Novinka CETIN si vybral za dodavatele sítě 5G firmu Ericsson

CETIN si vybral za dodavatele sítě 5G firmu Ericsson

Mirek Kočí

Mirek Kočí

25. 10. 2020 19:10

Provozovatel telekomunikačních sítí CETIN, jehož stoprocentním vlastníkem je skupina PPF, v průběhu týdne oznámil, že si vybral síťového dodavatele pro 5G síť. Zvolil si překvapivě švédského výrobce Ericsson. Rozhodnutí přichází ve chvíli, kdy evropské státy řeší, zda do budování infrastruktury pustit čínskou společnost Huawei.

Reklama

Na českém trhu jde o poměrně velké překvapení, protože skupina PPF, která vlastní O2, podniká v Číně – jedná se zejména o finanční instituci Home Credit. „Rozhodli jsme, že v ČR bude CETIN sítě 5G stavět na Ericssonu,“ prohlásil Mlynář bez dalších podrobností na Twitteru. Detaily o celém tendru mají být zveřejněny v průběhu několika následujících týdnů.

CETIN si vybral za dodavatele sítě 5G firmu Ericsson
i Zdroj: PCTuning.cz

Huawei patří k předním poskytovatelům techniky pro stavbu 5G sítě. Některé západní země, včetně Spojených států, firmu z účasti na budování kritické infrastruktury vyloučily. Jiný názor razí Německo, Francie a některé další evropské země včetně Rakouska.

Česko zatím oficiální postoj ke společnosti Huawei nezaujalo. Kvůli sítím 5G byl v srpnu v Česku také americký ministr zahraničí Pompeo, který se snažil přesvědčit vládu o nebezpečnosti Huawei.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama