ChatGPT aplikace pro macOS skladovala konverzace jako obyčejný text
i Zdroj: Gencraft AI
Novinka ChatGPT aplikace pro macOS skladovala konverzace jako obyčejný text

ChatGPT aplikace pro macOS skladovala konverzace jako obyčejný text

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

5. 7. 2024 17:05

Protože bezpečnost je co, Kefalín? Rozhodně ne to hlavní. Dobrá, možná také máte na disku svůj deníček nezašifrovaný, ale zrovna u široce používané AI to vypadá podezřele.

Reklama

Společnost OpenAI vydala před pár dny aplikaci ChatGPT i pro macOS, aby i ti občané, kteří z nějakého důvodu používají Apple (s tím co někdy předvádí Win11 je docela chápu), mohli sdílet život s umělou inteligencí. Ale byla zde malá a možná dost potenciálně zneužitelná vlastnost aplikace. Veškeré konverzace mezi uživatelem a AI byly skladovány na disku nezašifrované, jako prostý text. Kdyby se vám někdo dostal ke stroji a věděl co dělat, snadno by si soubory našel a dozvěděl se, jak jste chtěli vypěstovat pizzu a jak předělat auto na vodíkový pohon za pomoci tužky, balení 30% eidamu a 486 procesoru. 

ChatGPT aplikace pro macOS skladovala konverzace jako obyčejný text
i Zdroj: The Verge

Chybu odhalil na sociální sítí Threads uživatel Pedro José Pereira Vieito a demonstroval to s použitím vlastního programu, který vyčmuchá textové soubory a ukáže konverzaci. To si ověřil redaktor stránky The Verge a zjistil, že to opravdu funguje. Poté The Verge kontaktovali OpenAI a obořili se na ně, že mají problém, což OpenAI promptně vyřešilo updatem své aplikace. Po aktualizaci už je konverzace náležitě šifrovaná. Podstatné je, že OpenAI nabízí program pro macOS jen na svých stránkách, tudíž nemusí splňovat bezpečnostní požadavky Apple a jeho obchodu. Možná proto si nechali tyto zadní vrátka. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama