check-point-upozornuje-na-vzestup-rat-malwaru
Novinka Check Point upozorňuje na vzestup RAT malwarů

Check Point upozorňuje na vzestup RAT malwarů

Mirek Kočí

Mirek Kočí

16. 11. 2018 16:30

Check Point zveřejnil nejnovější Celosvětový index dopadu hrozeb, podle kterého v říjnu dále dominoval malware těžící kryptoměny, ale vůbec poprvé se do Top 10 hrozeb útočících na podnikové sítě dostal trojan umožňující útočníkům vzdálený přístup k zařízení (RAT, Remote Access Trojan). Zároveň byl vydán žebříček zemí, které jsou nejčastěji terčem kyberútoků.

Reklama

Česká republika se v tomto žebříčku i nadále pohybuje mezi bezpečnějšími zeměmi a v říjnu jí patřila 116. příčka. Na prvním místě se v Indexu hrozeb nově umístilo Mongolsko. Vůbec největší posun mezi nebezpečné země zaznamenaly Bahamy, které se posunuly o 56 míst na 52. pozici. Naopak Lichtenštejnsko se nejvýrazněji posunulo mezi bezpečnější země, když kleslo o 129 míst na 141. příčku.

V průběhu října výzkumníci Check Pointu objevili rozsáhlou malwarovou kampaň šířící RAT malware FlawedAmmyy, který útočníkům umožňuje převzít kontrolu nad počítačem a daty obětí. Nejnovější kampaň byla masivní a navázala na řadu předchozích kampaní, které v uplynulých měsících tento RAT malware šířily. Trojan umožňuje útočníkům získat plný přístup k fotoaparátu a mikrofonu přístroje, shromažďovat screenshoty obrazovky, krást přihlašovací údaje a citlivé soubory a pozorně sledovat aktivity obětí. FlawedAmmyy se v důsledku kampaně stal vůbec prvním RAT, který se dostal do Top 10 hrozeb útočících na podnikové sítě.

Check Point upozorňuje na vzestup RAT malwarů
i Zdroj: PCTuning.cz

Nadále byl ale velmi výrazný malware těžící kryptoměny, který v Indexu hrozeb dominoval. CoinHive byl nejčastěji použitým škodlivým kódem k útokům na podnikové sítě a měl dopad na 18 procent společností po celém světě. Cryptoloot se posunul na druhé místo a měl vliv na 8 procent organizací. Škodlivým kódům nejčastěji použitým k útokům na podniková mobilní zařízení vévodil v říjnu modulární backdoor Triada, následoval bankovní trojan Lokibot a do Top 3 se vrátil malware Hiddad. Check Point analyzoval i malware útočící na podnikové sítě v České republice. V říjnu suverénně dominoval malware těžící kryptoměny.

Na prvním místě byl škodlivý kód CoinHive těžící kryptoměnu Monero, ale jeho dopad v ČR klesl skoro o 4 procentní body. Výrazně ale posílily další škodlivé kódy těžící kryptoměny, na druhou příčku se posunul Cryptoloot a na třetím místě skončil Authedmine. Stejně jako ve světě i v ČR útočil RAT malware FlawedAmmyy, který ovlivnil přes 7 procent společností.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama