Chyba v softwaru umožní přetaktovat Ryzen 7 5800X3D nad limit a téměř okamžitě ho usmažit
i Zdroj: AMD
Novinka Chyba v softwaru umožní přetaktovat Ryzen 7 5800X3D nad limit a téměř okamžitě ho usmažit

Chyba v softwaru umožní přetaktovat Ryzen 7 5800X3D nad limit a téměř okamžitě ho usmažit

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

31. 3. 2023 18:45 35

Přetaktování, volty, testy, jsme PC Tuning, no ne? Každý je mistr overclocker, dokud je CPU živé. A když po tunerském zásahu zařve, pozdě se chytat za hlavu.

Reklama

Igor (Igors’s Lab) objevil velmi nebezpečný bug v aplikaci MSI Center, jenž dovolí přetaktovat Ryzen 7 5800X3D daleko za jeho limity. Ačkoli se to zdá jako dobrá věc, opak je pravdou. Toto CPU má v základu nižší takty, protože 3D cache je velmi citlivá a nezvládne to, co běžný Ryzen 7 5800X. Proto je voltáž omezená na 1.35V, to je oficiální maximum určené AMD, ale procesor samozřejmě využívá méně. Igor využil chyby v apliakci a pustil do procesoru 1.3V a poté o něco víc a PC se vyplo. Netřeba říkat, že už nenaběhlo a CPU bylo po smrti. Bug ale umožní do CPU napálit až 1.55V, což se rovná takzvanému „instakillu“, tedy okamžitému odpálení. 

Další zkoumání odhalilo, že stejná chyba se vyskytuje i v aplikacích firem ASRock, Asus a Gigabyte. A k tématu ještě dodáme, že podobný pokus zkoušel der8auer s procesorem Ryzen 7950X3D. Pro jistotu chladil tekutým dusíkem, ale jakmile do procesoru šlo 1.55V, bylo po něm ihned. Pokud tedy laborujete se svým AMD procesorem s 3D cache, dávejte se sakra dobrý pozor na volty. Prozatím není na obzoru nějaký fix nebo update, aby to spravil. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama