Chytré zubní kartáčky posloužily hackerům k DDoS útoku
i Zdroj: PCTuning.cz
Novinka Chytré zubní kartáčky posloužily hackerům k DDoS útoku

Chytré zubní kartáčky posloužily hackerům k DDoS útoku

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

7. 2. 2024 14:30 5

Cokoli připojené k internetu je možný cíl kriminálních živlů. Jediná ochrana je být zřejmě „off grid“ a žít jako poustevník na pustém ostrově bez moderní technologie.

Reklama

Současná doba je úplně pomatená v tom, že každá běžná věc najednou potřebuje připojení k internetu. K čemu je mi to u zubního kartáčku? Nebo u lednice? Aby mě lednice upozornila, že jsem již vychlastal všechno mléko a mám dojít nakoupit? Nebo mi ho sama objedná, uloží do přihrádky a v čase potřeby načne? Taková zařízení jsou pak skvělým rejdištěm pro hackery a jiné pochybné existence snažící se nabourat do všeho, co je na síti dostupné.

Chytré zubní kartáčky posloužily hackerům k DDoS útoku
i Zdroj: Philips

To se tak povedlo právě u cca tří miliónů zubních kartáčků. Vytvořily efektivní „botnet“ a spustily koordinovaný útok na web společnosti ve Švýcarsku. To vedlo ke kolapsu stránek, znemožnění byznysu a ztrátě několika miliónů EUR. V tomto konkrétním případě za to mohl operační systém založený na Javě, který v dentálních rejžácích dlel. Značka zubních čističů nebyla zmíněna. Dále nevíme, zda za DDoS útokem stály nějaké požadavky nebo se jednalo o pomstu či snad jen vyzkoušení, zda kartáčky budou efektivní armáda. Inu, byla.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama