Čína už má také svůj operační systém s AI! Bude konkurovat Windows?
i Zdroj: OpenKylin
Novinka Čína už má také svůj operační systém s AI! Bude konkurovat Windows?

Čína už má také svůj operační systém s AI! Bude konkurovat Windows?

David Švrček

David Švrček

3

Čínský open source operační systém Kylin, založený na unixovém jádře, nabízí funkce generativní umělé inteligence. Odpovídá na otázky, generuje obrázky a pomáhá s ovládáním PC.

Reklama

Čínský open source operační systém Kylin, založený na unixovém jádře, právě představil novou verzi systému integrovanou s AI technologiemi. Tato aktualizace obsahuje podporu pro LLM, asistenta AI, který odpovídá na otázky a umí generovat z textu obrázky. Když tedy hodně přimhouříme oči, díváme se na osekáné Chat GPT nebo Copilot AI. Všechny tyto funkce má systém rovnou integrované v systému a asistenta lze jednoduše z menu vyvolat. Zkrátka a jednoduše, systém vážně funguje skoro stejně, jako Windows s Copilotem.

Systém Kylin
i Zdroj: Redakce PCTuning.cz
Systém Kylin

Čínské státní noviny Science and Technology Daily označily vylepšený Kylin za „bezpečný, stabilní a ovladatelný systém“. Operační systém, který silně připomíná Microsoft Windows, je vyvíjen výhradně v Číně a podílí se na něm 3876 vývojářů z 271 společností. Tato snaha je součástí širšího úsilí Číny snížit svou závislost na zahraničních technologiích.

OpenKylin 1.0: bezplatná alternativa k Windows pohledem Číny
i Zdroj: depositphotos.com

OpenKylin 1.0: bezplatná alternativa k Windows pohledem Číny

Dnes se podíváme na jeden exotický systém. Na zpravodajských portálech se objevily zprávy o alternativě k Windows z Číny.…

Navzdory těmto snahám má Kylin stále co dohánět, protože Windows zůstává dominantním operačním systémem v Číně s téměř 80% podílem na trhu, tak mluví data z června 2024. Je však velice pozoruhodné, jak rychle je Čína schopná, vytvořit vlastní verzi něčeho, na čem  zahraniční společnosti pracují několik let.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama