Čínská vláda chce, aby HarmonyOS byl konkurencí pro všechny operáky
i Zdroj: Huawei / HarmonyOS
Novinka Čínská vláda chce, aby HarmonyOS byl konkurencí pro všechny operáky

Čínská vláda chce, aby HarmonyOS byl konkurencí pro všechny operáky

David Švrček

David Švrček

8. 4. 2024 09:26 1

Čínská vláda podporuje vývoj aplikací pro HarmonyOS, aby zvýšila konkurenceschopnost tohoto systému. Cílem má být systém, který bude konkurovat Windows, Androidu i iOS.

Reklama

Místní vláda v Shenzhenu spustila program na posílení ekosystému aplikací pro HarmonyOS od Huawei. Cílem je udělat tuto platformu robustnější a konkurenceschopnější vůči zahraničním operačním systémům. HarmonyOS, z velké části založený na open-source verzi Androidu od Google, byl pro Huawei způsobem, jak obejít americké sankce v roce 2019 a pokračovat ve výrobě smartphonů. Nakonec byl přijat pro celou řadu zařízení od Huawei, včetně noťasů, tabletů, chytrých hodinek a televizí.

HarmonyOS na zařízeních
i Zdroj: Huawei
HarmonyOS na zařízeních

I když HarmonyOS na trhu chytrých telefonů působí konkurenceschopně, v Evropě a USA mu stále chybí aplikace jako Gmail, Facebook, Instagram a YouTube. Přesto pro čínské úřady a Huawei zůstává HarmonyOS nejlepším způsobem, jak v Číně nahradit zařízení založené na systémech Android, iOS, macOS a Windows, zkrátka založené na amerických technologiích.

V reakci na tuto situaci vláda v Shenzhenu nedávno spustila "Shenzhenský akční plán na podporu vývoje nativních aplikací pro HarmonyOS". Plán má několik cílů, včetně vytvoření více než 10 % z celkového počtu nativních aplikací HarmonyOS v Číně do roku 2024. K tomu patří i vytvoření speciálních průmyslových zón pro vývoj softwaru pro HarmonyOS a podpora více než 1 000 softwarových společností v Číně, aby měly kvalifikaci pro rozvoj aplikací pro tuto platformu. Cílem je také rozšířit “outsource” služby pro vývoj aplikací na HarmonyOS a dosáhnout škály 500 000 vývojářů pro tento systém.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama