Čínský procesor Loongson má IPC hodný Zen 4 a Raptor Lake, výkonnostně ale zaostává
i Zdroj: Loongson
Novinka Čínský procesor Loongson má IPC hodný Zen 4 a Raptor Lake, výkonnostně ale zaostává

Čínský procesor Loongson má IPC hodný Zen 4 a Raptor Lake, výkonnostně ale zaostává

Ondřej Lyko

Ondřej Lyko

13. 2. 2024 07:30

Podle recenzí se čínský procesor Loongson 3A6000 téměř vyrovná počtem instrukcí na takt nejnovějším architekturám AMD a Intel. Procesoru ale chybí výkon.

Reklama

Ačkoliv se procesor Loongson nejspíš nevyrovná úrovni nejnovějších procesorů, jeho vysoké IPC je nadějným znamením pro budoucí generace čipů tohoto výrobce. Model 3A6000 využívá architekturu LoongArch, což je vlastní návrh společnosti. 

Čip je vyráběn na 12nm technologii, má 4 jádra a osm vláken schopných pracovat s frekvencí až 2,5 GHz při TDP 50 W. Když vezmeme v potaz, že dokonce i Pentium Gold G7400 má boost takt na 3,7 GHz, dojde nám, že čínský 3A6000 není nijak působivý. Tento model procesoru je určen převážně pro základní notebooky a počítače, teoreticky tak konkuruje nejnižším řadám AMD a Intelu. 

V benchmarku ho do ringu postavili také proti Core i3-10100 z roku 2020, ale ani tomu nestačil. Intel měl před Loongsonem stále asi 20-40 % náskok ve výkonu. Účinnost také nebyla ohromující, 3A6000 spotřeboval asi 40 W, zatímco Core i3 zhruba 30 W.

Zajímavé věci se však začaly dít při omezení výkonu všech ostatních procesorů na 2,5 GHz. V takovém případě byl Loongson, co se týče IPC (instructions-per-clock), napřed oproti Zen 3 Ryzen 9 5950X. 

Loongson 3A6000 se prozatím opravdu nemůže srovnávat s tradičními výrobci křemíku. Pokud se však společnosti podaří zapracovat na technologii a například zvýší takt použitím 7nm architektury, bude mít potenciál šlapat zavedeným výrobcům procesorů na paty. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama