cip-intel-haswell-nova-generace-procesoru-bude-zamereny-na-graficky-vykon
Novinka Čip Intel Haswell, nová generace procesorů, bude zaměřený na grafický výkon

Čip Intel Haswell, nová generace procesorů, bude zaměřený na grafický výkon

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

29. 6. 2011 15:00 8

Ještě ani nevyšly první procesory Ivy Bridge vyráběné 22nm procesem a už se mluví o jejich nástupci, Intel Haswell.

Reklama

Intel Haswell je kódové označení nástupce procesorů Ivy Bridge, které vyjdou na začátku roku 2012. Haswell bude v pozici Tock v Intelovské Tick-Tock strategii, kdy Tick je přechod na nový výrobní proces a Tock je nová architektura. Podle informací, které se objevily, by u nového procesoru měl být zvýšen hlavně výkon grafické části a samozřejmě celá architektura.

Intel Haswell bude stavěný na 22nm Tri-Gate tranzistorech, tedy stejných, jako v Ivy Bridge. Mluví se o tom, že Haswell už bude procesor se všemi integrovanými částmi ba dokonce SoC (System-on-Chip), které se používají v mobilních zařízeních typu tablet a chytré telefony. Bude v něm tedy integrovaný jižní a severní můstek, grafická a procesorová část a případně i další části, které jsou potřebné pro mobilní zařízení, jako třeba čip pro podporu mobilních sítí atd. Zatím není jasné, jak se budou lišit verze pro stolní počítače a ostatní přenosná zařízení.

Čip Intel Haswell, nová generace procesorů, bude zaměřený na grafický výkon
i Zdroj: PCTuning.cz

Grafická část by měla být kompletně předělaná, stejně jako celá architektura. Výkon by se měl zvednout opravdu razantně a neměla by být potřeba dedikovaná grafická karta. Nyní je ještě moc brzo vyvozovat nějaké závěry, když nejsou žádné reálné podklady. Zvýšení výkonu bude vyšší než při zvýšení počtu GPU jader z 12 na 16 u Ivy Bridge. Podporovat bude samozřejmě DirectX 11, OpenGL 3.1, OpenCL 1.1. Další novinkou bude povýšení na AVX2 a nová instrukční sada FMA3. Nových procesorů bychom se měli dočkat za 18 měsíců, během kterých se budou postupně objevovat zajímavé informace. Zatím nové procesory slibují vysoký grafický výkon a opět nižší spotřebu.

Zdroj: Nordic Hardware

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama