cpu-s-16-jadry-uz-za-dva-roky
Novinka CPU s 16 jádry už za dva roky

CPU s 16 jádry už za dva roky

Michal Mitrega

Michal Mitrega

23. 4. 2009 00:00 4

Serverové procesory Opteron slaví šesté narozeniny spolu s šestijádrovým procesorem s kódovým označením Opteron. Během dvou let bychom se ovšem měli dočkat až 16 jader v rámci nové platformy Maranello.

Reklama

Rok 2010 se ponese v duchu škálování. DCA 2.0 (Direct Connect Architektura) slibuje čtyři HyperTransport kanály na procesor, vylepšenou virtualizaci, 4-kanálový DDR3 paměťový řadič integrovaný do jádra procesoru a vyšší poměr výkon/spotřeba.

CPU s 16 jádry už za dva roky
i Zdroj: PCTuning.cz

Platforma Maranello se objeví spolu s novým socketem G34 (s 1974 piny). Prvním procesorem pro Maranello bude 45nm Mangly-Cours s 8-12 jádry. Zajímavý je ale i jeho 32nm nástupce Interlagos, který ze začátku nabídne 12 jader a ještě v roce 2011 se přenuse až k 16 jádrům.

Serverová a desktopová architektura byla poslední roky hodně provázaná. To znamená, že se můžeme těšit i na podobné škálování v případě desktopových PC (8 jader v roce 2011 zní poměrně realisticky). Důležitý je i použitý výrobní proces, kde chce AMD jednoznačně ukázat, že se chystá zaútočit na tick-tock strategii Intelu (představení nového výrobního procesu každé dva roky).

Zdroje: TC Magazine

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama