dalsi-generace-cipu-amd
Novinka Další generace čipů AMD

Další generace čipů AMD

Michal Kleman

Michal Kleman

2

 Radeony HD5000 jsou ještě v plenkách, o mobilních variantách nemluvě. My se však podíváme na první střípky o další generaci.

Reklama

Další generace grafických čipů od AMD se bude kódově jmenovat "Hekatonchei" (schéma pojmenování vychází z latiny, Hecatonchires byli v řecké mytologii storucí - byli slabší a menší, než Titáni a přesto je dokázali porazit, jak příhodné v situaci souboje nVidia vs. AMD/ATI). V této řadě čipů se dočkáme třech desktopových a třech mobilních čipů. Tři z šesti jmen již známe - high-endový mobilní čip ponese označení Cozumel, mainstreamový čip se bude jmenovat Ibiza a low-endovou pozici zabere Kauai. Někteří z vás si jistě všimli, že čipy jsou pojmenované po ostrovech, pokud jste jedním z nich, gratuluji k výjmečným znalostem geografie (já osobně jsem si tento fakt musel přečíst :-) ).

Další generace čipů AMD
i Zdroj: PCTuning.cz


Zobrazení mýtického tvora zvaného Hekatonchei (Storuký).

Nyní se podíváme na techničtější detaily dalších jader. Má jít o kompletně nové čipy, ne jen o upravenou verzi jádra R600, ze kterého ATI vychází už třetím rokem. Nové čipy by měly podporovat MIMD jednotky, v architektuře se tedy zlepší schopnost paralelismu, AMD se pravděpodobně vydá podobnou cestou, jakou nyní kráčí nVidia. Pokud se bude držet schématu, půjde o Radeony HD6000 a čipy budou pravděpodobně vyrábené 32nm procesem na konci roku 2010. Během roku následujícího se teoreticky můžeme dočkat Radeonů HD7000, jejichž jádra budou vyráběna 28nm procesem.

Podle Expreview

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama