Přijde další generace Nvidia grafik opět s novým konektorem? Nepravděpodobné.
i Zdroj: Depositphotos, Ruslan-Lytvyn
Novinka Přijde další generace Nvidia grafik opět s novým konektorem? Nepravděpodobné.

Přijde další generace Nvidia grafik opět s novým konektorem? Nepravděpodobné.

David Jiránek

David Jiránek

19. 2. 2024 15:30 49

Nezvykli jste si na problematický 12pinový konektor? Nevadí, Nvidia ho stejně brzo vymění opět za nový. AMD oproti tomu měnit nehodlá.

Reklama

Aktualizace: 19.2.2024 18:40

Podle serveru Hardware Busters, který má kontakty v daném odvětví, Nvidia nejspíše s generací Blackwell nový konektor nepředstaví. Žádný z výrobců si podle Hardware Busters není vědom, že by Nvidia vyvíjela nový standard. Společnost po zjištění problémů s konektory 12VHPWR údajně vždy spolupracovala s hlavními aktéry a dávala jim dopředu vědět o připravovaných změnách. Aktuální 12pinový konektor v revizi 12V-2x6 by měl mít všechny předpoklady, aby napájel i budoucí generaci karet. Existují tedy silné pochybnosti o tom, že by Nvidia vyvíjela nový konektor bez vědomí dalších společností.


Původní článek

Grafické karty od Nvidie jsou příčinou mohutného rozšíření 12pinových konektorů označovaných jako 12VHPWR. Právě ty najdete u všech zdroj s PCIe 5 certifikací. Pokud jste jeden takový nakoupili s vírou, že vám vydrží dlouho bez zbytečných redukcí, máme pro vás špatnou zprávu.

Na youtube kanále Moore's Law is Dead, který má celkem přesné odhady a často zákulisní informace s předstihem, bylo zmíněno, že Nvidia plánuje nasazení 16pinového konektoru u příští řady grafik série RTX 50. Architektura Blackwell má využívat nový konektor, který je standardem PCIe 6 certifikace.

Přijde další generace Nvidia grafik opět s novým konektorem? Nepravděpodobné.
i Zdroj: Amphenol

Nový konektor mají dostat úplně všechny modely ze série RTX 50. Tedy i karty nižší střední třídy jako RTX 5060. Zatím není jasné, zda změna konektoru souvisí s potenciální vyšší spotřebou špičkových karet typu RTX 5090.

Podle Moore's Law is Dead neplánuje AMD přejít na 16pinový nebo 12pinový konektor. Červený tým tak zůstane u klasického 8pinového konektoru.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama