Dejte si pozor – profesionálně padělaný Ryzen 7800X3D se objevil v prodeji
i Zdroj: der8auer EN
Novinka Dejte si pozor – profesionálně padělaný Ryzen 7800X3D se objevil v prodeji

Dejte si pozor – profesionálně padělaný Ryzen 7800X3D se objevil v prodeji

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

9

Samozřejmě. Nač se živit poctivě, to nedává smysl. Ale v případě tohoto padělku nedává smysl, kolik práce museli podvodníci vyvinout, jelikož padělek je vskutku povedený. To už se mohli s takovým skillem nechat zaměstnat rovnou u AMD.

Reklama

Chcete si pořídit dobrý herní procesor? A chcete Ryzen 7800X3D? Není se čemu divit, to je jasná volba do herní mašiny. Ale pozor, abyste nenaletěli. V Rumunsku se objevil profesionálně provedený padělek tohoto procesoru. Podvedený zákazník zaplatil 300 EUR, ale nakonec vydělal, protože falzifikát odkoupil overclocker a kutil der8auer na testy za 400 EUR. Samozřejmě prozkoumal, jak si hoši s výrobou falešného procesoru vedli. A byl doslova omráčen, jak kvalitní padělek to je.

Pochopitelně při pokusu o spuštění PC s tímto procesorem se nic nestalo, mrtvo. Takže začneme pátrat. Na první pohled je od standardního procesoru ten falešný k nerozeznání. Jenže der8auer už pár procesorů v ruce měl a jen ho někdo neoblafne. První, čeho si ihned všiml, je jiná barva PCB, spíše do modra. To je první indikátor. Další věcí je tloušťka PCB, padělek má pouze 0.964 milimetru, kdežto originál 1.308 milimetru. Dále se podvrh liší lehce ve tvaru heatspreaderu a nápisů na něm. Taktéž kondenzátory z vrchu PCB nejsou zalité lepidlem. 

I řekl si Roman, že procesor deliduje, protože při pohledu z boku se zdálo, že tam přece jen nějaké čipy jsou. Následoval však menší šok, protože čipy byly vytvořené imitací přímo na heatspreaderu, včetně správné polohy. Celkově der8auer vyjádřil obdiv nad tím, jak je tento procesor umně zfalšován a že například tepelný rozvaděč je vyroben lépe, než ten od AMD. Někdo si dal ohromnou práci, aby vyrobil prakticky profesionální falzifikát. A mě ihned napadlo, že detailní rozbor a poukázání na chyby je skvělý návod pro padělatele, jak svůj produkt příště vylepšit. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama