Dlouho očekávaná změna, Dell XPS konečně dostal nový design
i Zdroj: Dell
Novinka Dlouho očekávaná změna, Dell XPS konečně dostal nový design

Dlouho očekávaná změna, Dell XPS konečně dostal nový design

David Jiránek

David Jiránek

10. 1. 2024 16:00 8

Modelová řada XPS od Dellu bývá dlouhodobě přirovnávána k Macbooku s Windows. Dlouhé roky ale zůstával XPS bez větších změn, což se letos změní.

Reklama

Příchod řady XPS znamenal před lety menší revoluci o oblasti rámečků kolem displeje. Ty se začaly zmenšovat a konkurence musela dohánět i konstrukční zpracování. Dnes už ale XPS řada tolik neláká, což by se mohlo s letošní aktualizací změnit. XPS 14 a XPS 16 přicházejí s designem převzatým z XPS 13 Plus.

Dell XPS 16
i Zdroj: Dell
Dell XPS 16

Klíčovou změnou u letošních modelů Dell XPS je změna vzhledu zejména v oblasti klávesnice. Ta se po vzoru menšího XPS 13 Plus upravila směrem k minimalismu. Doménou jsou větší klávesy s hranami. Horní řada F kláves byla vyměněna za dotyková funkční tlačítka. Po stranách najdeme perforovanou část základny s reproduktory. Tělo je vyrobeno z CNC obráběného hliníku a touchpad je zakomponovaný do celistvé spodní části pod klávesnicí. Oproti XPS 13 Plus se vrací sluchátkový jack.

Základem obou modelů jsou procesory Intel Core Ultra 7 až Ultra 9, RAM s kapacitou od 16 do 64 GB a SS od 512 GB do 4 TB. Výběr je tak celkem široký. Grafikou je v základu vždy Intel Arc, menší XPS 14 pojme maximálně RTX 4050 6 GB (30 W). XPS 16 pak nabídne RTX 4050 (50 W), RTX 4060 (50 W) a RTX 4070 (60 W). Při osazení RTX 4070 z jednoho Thunderbolt 4 výstupu lze dostat Nvidia Optimus, tedy napojení portu přímo na grafickou kartu. Zároveň Dell u nejvýkonnější varianty osadí vapor chamber.

Dell XPS 14
i Zdroj: Dell
Dell XPS 14

Rozhraní zahrnuje vždy trojici Thunderbolt 4 konektorů, MicroSDXC tečku a sluchátkový výstup. V balení najdete redukci na HDMI a USB-A. Baterie má kapacitu 69,5 Wh u menšího modelu a 99,5 Wh u většího. O nabíjení se vždy stará USB-C. Mezi volitelnou výbavou je dotykový displej. O přihlášení se stará Windows Hello a v rámečku najdeme zabudovanou Full HD kamerku.

Cenu ani dostupnost nových modelů Dell XPS zatím neznáme.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama