Do konzole i počítače, s disky Samsung SSD 980 PRO skočíte okamžitě do hry
i Zdroj: PCTuning.cz
Novinka Do konzole i počítače, s disky Samsung SSD 980 PRO skočíte okamžitě do hry

Do konzole i počítače, s disky Samsung SSD 980 PRO skočíte okamžitě do hry

Komerční sdělení
29. 6. 2023 21:45

NVMe disky přinášejí kombinaci kompaktních rozměrů a špičkové rychlosti. Díky tomu si hráči můžou užívat více chvil ve hře a v mnoha případech přeskočit načítání titulů s velikostí desítek gigabajtů. Samsung SSD 980 PRO je jedním z takových disků, které ve svém počítači nebo konzoli PlayStation 5 chcete mít.

Reklama

Disky řady 980 PRO definuje rychlé rozhraní NVMe 1.3c PCIe 4.0. Jde o velký skok oproti předchozímu standardu PCIe 3.0, konkrétně se maximální rychlosti šplhají na dvojnásobek. Řada uživatelů má doma ještě SATA disky. Ty mohou být nejen plotnové, ale i typu SSD s velikostí 2,5 palce. Vůči těmto diskům je 980 PRO až 13× rychlejší. Pokud si tedy říkáte, že máte staré SSD a nepotřebujete vylepšovat, opak může být pravdou. Mezi SATA SSD a PCIe 4.0 diskem je obří rozdíl, který okamžitě poznáte. Rozdíl poznají i hráči na konzolích. Rozdíly v rychlosti načtení her u PS4 a PS5 her jsou občas propastné a novější konzole vás dokáží hodit do hry během jednotek sekund.

Dalším klíčovým parametrem jsou konkrétní rychlosti. Samsung 980 PRO umožňuje čtení s rychlostí až 7 000 MB/s a zápis při 5 100 MB/s. Z těchto hodnot benefituje řada programů, her i konzole PlayStation 5. Například při stříhání videa se vám soubory načtou rychleji a u nejnovějších her nebudete muset čekat před načítací obrazovkou.

Důležitou roli hraje také samotná kapacita. Pokud si vezmeme za příklad PlayStation 5, interní disk konzole od Sony nabízí v praxi necelých 700 GB místa na instalaci her. To v dnešní době rozhodně není mnoho. Stačí stáhnout jedno Call of Duty, Horizon, Spider-Mana a máme většinu místa pryč. Právě proto 1 až 2 TB místa, o které Samsung SSD 980 PRO rozšíří úložiště, představuje veliký rozdíl. Klasické externí disky nepodporují načítání PS5 her, tudíž jde o jedinou volbu, jak si úložiště konzole rozšířit.

Do konzole i počítače, s disky Samsung SSD 980 PRO skočíte okamžitě do hry
i Zdroj: PCTuning.cz

Kapacita u konzolí šla trochu stranou na úkor načítacích časů. Ty patří mezi ústřední body, na které se zaměřili vývojáři her i tvůrci konzolí. Poslední generace Xboxu a PlayStationu přišla už v základu s rychlým úložištěm, které mohou programátoři plně využívat. Výsledkem je rychlejší spuštění her, pokud máte rychlý disk. Rozdíly mohou být i v řádu minut u velkých RPG titulů s otevřeným světem. Kdo by si nepamatoval na GTA 5, kde jste mohli čekat i několik minut. Toto se u nových her nestává v případě, že máte v počítači dostatečně rychlé úložiště.

Aby Samsung vysoké rychlosti udržel za jakýchkoliv podmínek, obdařil disk inteligentním chlazením. To se skládá nejen z heatsinku, ale i řady malých drobností, které ve výsledku dělají velký rozdíl. Teplovodivé podložky umístěné mezi namáhané čipy, a rozvaděč tepla, pomáhají ke stabilitě při zátěži. Oboustranný heatsink pak chladí horní i spodní část disku a přispívá k účinnému odvádění tepla do okolí.

Do konzole i počítače, s disky Samsung SSD 980 PRO skočíte okamžitě do hry
i Zdroj: PCTuning.cz

Výsledkem je efektivní a zároveň malý heatsink, který se vejde nejen do každé počítačové skříně, ale i do konzole PlayStation 5. S tou je disk plně kompatibilní a můžete ho tak využít k rozšíření rychlého úložiště i o více jak dvojnásobek. Na Spider-Mana 2 v říjnu tak budete mít místa dost.

Návod: Instalace Samsung SSD 980 Pro do Playstation 5

Samsung si navíc pro zájemce přichystal speciální akci. Při zakoupení Samsung SSD 980 PRO získají zcela zdarma PlayStation Plus Premium na 1 měsíc v hodnotě 445 korun. V rámci tohoto předplatného si můžete nejen zahrát vlastněné hry online, ale taky využít přístup do široké knihovny titulů. Na prázdniny prostě skvělá volba.

Do konzole i počítače, s disky Samsung SSD 980 PRO skočíte okamžitě do hry
i Zdroj: PCTuning.cz

Disk 980 PRO je k dispozici ve dvou paměťových variantách – 1 a 2 TB. V akční ceně od 2 199 korun jde o skvělou koupi, které rozhodně nebudete litovat.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama