Doprava v San Franciscu je závislá na disketách, k náhradě jen tak nedojde
i Zdroj: lucidwaters, Depositphotos
Novinka Doprava v San Franciscu je závislá na disketách, k náhradě jen tak nedojde

Doprava v San Franciscu je závislá na disketách, k náhradě jen tak nedojde

David Jiránek

David Jiránek

8. 4. 2024 16:10 3

Okolí San Fracisca a obzvláště pak Silicon Valley lze považovat za technologické centrum dnešního světa. O to víc překvapí, že tamní doprava spoléhá na diskety a jejich životnost se blíží ke konci.

Reklama

Agentura San Francisco Municipal Transportation Agency (SFMTA) obstarává železniční dopravu v oblasti San Francisca. Mnozí toto místo znají díky oblastem jako Palo Alto nebo Silicon Valley. Moderní kanceláře technologických společností jsou zde v kontrastu s dopravní společností, která využívá diskety. Jak zjistil server abc7news, SMFTA využívá ve svém systému technologie z devadesátých let.

Systém byl původně navržený v roce 1998 a měl sloužit 20 až 25 let. Aktuálně už minimálně jeden rok přesluhuje, a hlavně nebyl doposud průběžně vylepšován. To znamená, že stále využívá původní technologie z devadesátých let. Hlavní pozornost médií se zaměřila na diskety, dnes už dlouho nepoužívané médium, které bylo i v devadesátých letech nahrazováno DVD.

Doprava v San Franciscu je závislá na disketách, k náhradě jen tak nedojde
i Zdroj: romul-2009, Depositphotos

Podle reportáže by aktualizace řídícího systému stála stovky milionů dolarů a zabrala i deset let. Výběrové řízení přitom vůbec nezačalo. K urychlené výměně by došlo jedině za katastrofického selhání, čehož se bojí také ředitel SFMTA. Ten jedním dechem dodal, že aktuální systém funguje celkem dobře.

Zajímavé je, že podle zaměstnanců SFMTA byl automatický systém v roce 1998 navržen podle zbrusu nových technologií. Přesto využívá diskety a údajně v té době nebyly k dispozici ani pevné disky. Tento údaje ale úplně nesedí a pevné disky byly koncem devadesátých letech rozšířené i v domácích počítačích.

Software železniční dopravy je aktuálně závislý na třech disketách, kde jsou uložená klíčová data. Potenciální ztráta dat na disketách je přitom jen otázkou času.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama