elektronicke-knihy-nebudou-v-eu-povazovany-za-knihy-budou-tedy-podlehat-vyssimu-dph
Novinka Elektronické knihy nebudou v EU považovány za knihy, budou tedy podléhat vyššímu DPH

Elektronické knihy nebudou v EU považovány za knihy, budou tedy podléhat vyššímu DPH

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

8. 3. 2015 11:30 6

Evropská unie se usnesla na tom, že elektronické knihy nejsou to samé jako běžné tištěné knihy, a proto za ně nebudou považovány ani podle zákona a budou tudíž podléhat jiným daním. 

Reklama

EU chce nyní elektronické knihy považovat obecně za "elektronicky/digitálně poskytovanou službu" a to znamená, že by měly podléhat vyšším sazbám DPH. Ne každá evropská země by však touto změnou měla být ovlivněna. Například v České republice již běžně za elektronické knihy platíme 21% daň z přidané hodnoty, zatímco na běžné, tištěné knihy se vztahuje 15% DPH. 

Elektronické knihy nebudou v EU považovány za knihy, budou tedy podléhat vyššímu DPH
i Zdroj: PCTuning.cz

Ovlivněny budou hlavně země, které měly doposud DPH stejně nízké u tištěných i elektronických knih, jako je například Francie, kde se ze stávajících 5,5 % DPH na "e-knihách" zvedne na vyšší sazbu DPH 20 %, či Lucembursko, kde se bude od nynějška platit namísto současných 3,5 % celých 17 % DPH. 

Zvyšováním DPH by však neměly být ovlivnění někteří zahraniční prodejci včetně amerického gigantu Amazon. EU totiž již dříve rozhodla, že DPH za digitální zboží by mělo být vybíráno v zemi původu, potažmo distributora. 

Zdroj: 1, 2, 3

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama