Energie v písku? Finský startup přináší novou baterii
i Zdroj: Vygenerováno pomocí Bing AI
Novinka Energie v písku? Finský startup přináší novou baterii

Energie v písku? Finský startup přináší novou baterii

David Švrček

David Švrček

4. 4. 2024 10:00

Finský startup získal prostředky k financování svého vývoje a výzkumu nových pískových baterií. Tyto články využívají písek nebo podobný materiál k uchování energie.

Reklama

Písková baterie využívá písek nebo podobný sypký materiál jako látku k ukládání energie v podobě tepla. Hlavním účelem baterie je sloužit jako vysokokapacitní zásobník přebytečné větrné a solární energie. Jednotka se skládá z izolovaného zásobníku naplněného pískem a z trubek pro přenos tepla a technologií pro přeměnu elektřiny na teplo. 

Písková baterie
i Zdroj: polarnightenergy
Písková baterie

Společnost Polar Night Energy, která za technologií stojí nainstalovala svou první pískovou baterii v síti centrálního vytápění Vatajankoski ve finském městě Kankaanpää, která byla uvedena do provozu v roce 2022. Tato baterie poskytuje 100 kW topného výkonu a 8 MWh kapacity.Minulý měsíc společnost oznámila, že uzavřela partnerství s finskou společností Loviisan Lämpö na vybudování průmyslové pískové baterie v Pornainenu. Jednotka bude měřit přibližně 13 x 15 m a její konstrukce a testování zabere něco málo přes rok.

Po uvedení do provozu bude větší baterie schopna uložit až 100 MWh tepelné energie a poskytnout 1 MW topného výkonu. Pro společnost která bude z baterie energii dodávat to znamená celý týden dodávek tepla v zimě a téměř měsíc v létě. Společnost navíc uvedla, že se tyto baterie dají postavit a provozovat i pod zemí.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama