falesne-antiviry-na-milionech-pc
Novinka Falešné antiviry na milionech PC

Falešné antiviry na milionech PC

Martin Stančík

Martin Stančík

19. 10. 2009 00:00 2

Na desítkách milionů počítačů po celém světě je podle společnosti Symantec nainstalován bezpečnostní software, který vypadá, že uživatele chrání, avšak vystavuje jej pouze většímu nebezpečí.  

Reklama

Počítačoví piráti jsou velmi snaživí a v poslední době zkoušejí nové triky - jedním z nich jsou například vyskakovaní okna, která se vám zobrazí při vstupu na určité webové stránky. Tato okna uživateli hlásí, že byl v jeho počítači nalezen nebezpečný virus a nabídnout mu stažení "bezpečnostního produktu," který jej má zbavit. "Někdy si útočníci za tento software, který pak použijí k průniku do systému uživatele, dokonce nechají zaplatit," říká Vincent Weafer ze Symantecu. "Získají informace o vaší kreditní kartě, osobní informace a navíc mají váš počítač".

Falešné antiviry na milionech PC
i Zdroj: PCTuning.cz

Symantec podle Weafera našel 250 různých aplikací, jejichž názvy zní jako by byly legitimními bezpečnostními produkty (například Antivirus 2010, SpywareGuard 2008), avšak nejsou. "Tyto programy mají na svých počítačích desítky milionů uživatelů," říká Weafer. Není také jasné, kolik počítačoví piráti na falešných placených programech zatím vydělali - podle webu TrafficConverter.biz nejstahovanější falešné bezpečnostní programy měsíčně vydělaly až stovky tisíc dolarů. "Překvapilo nás, jak se k tomu (útočníci) postavili," říká Weafer, "ta profesionalita nás opravdu zaskočila". Nezbývá než dodat, že je lepší držet se osvědčených bezpečnostních programů a raději výše zmíněné aplikace nezkoušet.
 

Zdroj: Reuters

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama