fbi-chce-americany-legalne-spehovat-na-internetu
Internet Novinka FBI chce Američany legálně špehovat na internetu

FBI chce Američany legálně špehovat na internetu

Martin Stančík

Martin Stančík

7. 2. 2010 11:00 18

FBI chce prosadit legislativu, podle které by poskytovatelé internetového připojení museli shromažďovat data o svých zákaznících.  

Reklama

FBI konkrétně chce, aby ISP až dva roky do svých databází ukládali odkazy na všechny webové stránky, kteří jejich uživatelé navštíví - má to prý pomoci při vyšetřování závažných zločinů a odhalování dětské pornografie. Šéf FBI Robert Mueller volá po shromažďování dat internetovými poskytovateli již od roku 2006, v roce 2008 pak požádal Kongres, aby navrhl patřičnou legislativu. A není to jen FBI, která chce o Američanech shromažďovat různá data - informace od ISP budou využívat i další agentury. Internet by se tedy po telefonech stal další oblastí, ve které by americká vláda mohla kontrolovat své občany (telefonní společnosti musí od roku 1986 skladovat data o hovorech po dobu 18 měsíců).

FBI chce Američany legálně špehovat na internetu
i Zdroj: PCTuning.cz

Na konferenci tento týden, kterou organizoval americký Kongres a na něm měl FBI uvést své konkrétní představy o zamýšlené legislativě, však Motta řekl, že se Američané rozhodně nemusejí bát, neboť ISP nebudou shromažďovat například obsah jejich e-mailů. "Chceme pouze data, která naznačují komunikaci, ne obsah," řekl Motta. Návrh má samozřejmě mnoho kritiků, neboť FBI bude o soukromí Američanů vědět opět o něco více. A stížnosti zaznívají i z řad poskytovatelů internetu, kteří tvrdí, že skladovat miliardy přístupů na webové stránky po dobu dvou let je pro ně nereálné. Americké ministerstvo spravedlnosti se k celé věci odmítlo vyjádřit s tím, že zatím nemá pevné stanovisko.
 

Zdroj: CNET

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama