Fedora  37 KDE spin
i Zdroj: PCTuning.cz
Software Článek Fedora 37 KDE spin

Fedora 37 KDE spin | Kapitola 2

Tomáš Němec

Tomáš Němec

26. 12. 2022 23:00 2

Seznam kapitol

1. Instalace 2. Ovladače Nvidia 3. Prohlídka nainstalovaného systému 4. Verze obsaženého software 5. Instalace software, přidání repozitáře 6. SeLinux, Závěr

Dnes se podíváme na novou verzi Fedory 37, která vyšla v polovině listopadu. Je známá jako distribuce GNOME, ovšem ve stínu hlavní distribuce stojí takzvané spiny. Jde o instalační sestavení s jiným výchozím prostředím, která jsou vytvořená komunitou. Podíváme se na verzi s KDE a zjistíme, jak spolupracuje výchozí zobrazovací server Wayland s grafickými ovladači Nvidia, protože dříve byla tato spolupráce problémová.

Reklama

Fedora bohužel v základu neobsahuje nesvobodné ovladače. Proto bude mým prvním krokem přidání potřebných repozitářů. Jde o free a nonfree repozitáře RPM Fusion. Dájí se přidat pomocí konfiguračních souborů, které jsou ke stáhnutí na jeho webové stránce zde. Soubory mají klasický formát balíčů rpm. 

Fedora  37 KDE spin
i Zdroj: PCTuning.cz

Celou akci provedu v příkazovém řádku. Jde o instalační příkaz pro balíček s určením zdroje balíčků na internetu. Pro jeho provedení je potřeba oprávnění správce.

sudo dnf install https://mirrors.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm https://mirrors.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm

Tak, a mám přidaný potřebný repozitář. Kromě hledaných ovladačů obsahuje i nesvobodné kodeky pro multimédia, proto se může hodit i pro těm, kteří používají svobodné ovladače. Nesvobodné ovladače jsou většinou potřeba pouze pro grafické karty Nvidia.

Můžu se pustit do instalace. Zase budu potřebovat oprávnění správce. Jako první raději aktualizuji.

sudo dnf update

Potom je potřeba nainstalovat dva balíčky. Obsahují potřebný ovladač.

sudo dnf install akmod-nvidia 
sudo dnf install xorg-x11-drv-nvidia-cuda

Po nainstalování mě čeká restart a budu doufat, že problémy Nvidia, Wayland a KDE již patří minulosti. Uvidíme v další kapitole, kde si prohlédneme nainstalovaný systém a některé obsažené aplikace.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama