Fedora  37 KDE spin
i Zdroj: PCTuning.cz
Software Článek Fedora 37 KDE spin

Fedora 37 KDE spin | Kapitola 6

Tomáš Němec

Tomáš Němec

26. 12. 2022 23:00 2

Seznam kapitol

1. Instalace 2. Ovladače Nvidia 3. Prohlídka nainstalovaného systému 4. Verze obsaženého software 5. Instalace software, přidání repozitáře 6. SeLinux, Závěr

Dnes se podíváme na novou verzi Fedory 37, která vyšla v polovině listopadu. Je známá jako distribuce GNOME, ovšem ve stínu hlavní distribuce stojí takzvané spiny. Jde o instalační sestavení s jiným výchozím prostředím, která jsou vytvořená komunitou. Podíváme se na verzi s KDE a zjistíme, jak spolupracuje výchozí zobrazovací server Wayland s grafickými ovladači Nvidia, protože dříve byla tato spolupráce problémová.

Reklama

SELinux

I Fedora, stejně jako distribuce Red Hat enterprise Linux, používá SELinux. Jde o bezpečnostní politiku, která navyšuje bezpečnostní standardy běžně implementované v unixových systémech. Má široké možnosti nastavení omezení přístupu pro jednotlivé procesy a uživatele. Kompletní pojednání by vydalo na samostatný článek. Instalace z repozitářů již s prostředím SELinuxu počítají. Při spouštění stažených programů a vlastních skriptů ovšem můžeme narazit na problémy. 

Potom je vhodné zjistit režim SELinuxu.  Jsou zde dva režimy.

  • enforcing – Pravidla SELinuxu jsou vynucována. Probíhá zvýšená ochrana.
  • permissive – pravidla nejsou vynucována, ovšem při porušení pravidel je proveden záznam do logů. Tento režim doporučuji vždy ponechat, i když netrváme na vysoké bezpečnosti. Záznam o chování stažené aplikace se může vždy hodit. Log najdeme v tomto souboru/var/log/audit/audit.log.

V případě zjištění nastavení režimu enforcing (vynucující) jako první přepněte do režimu permissive (vyhodnocovací). Tím zajistíte funkčnost problémové části.

Trvalé přepnutí mezi režimy najdete v souboru /etc/selinux/config

# This file controls the state of SELinux on the system.
# SELINUX= can take one of these three values:
#       enforcing - SELinux security policy is enforced.
#       permissive - SELinux prints warnings instead of enforcing.
#       disabled - No SELinux policy is loaded.
SELINUX=permissive
# SELINUXTYPE= can take one of these two values:
#       targeted - Targeted processes are protected,
#       mls - Multi Level Security protection.
SELINUXTYPE=targeted

Po úpravě konfiguračního souboru provedete restart. Nyní máte nastavení, které vás neomezuje v činnosti, ale o problémech nechává záznam. Další činnost záleží na vašich preferencích. Můžete se s tímto nastavením spokojit, nebo vyzkoušet nastavení politik SELinuxu.

Více informací naleznete v dokumentaci Fedory. Dalším zajímavým zdrojem je v dokumentaci Red Hatu návod jak na SELinux. Vše je v angličtině.

Fedora  37 KDE spin
i Zdroj: PCTuning.cz

Závěr

Místo klasického závěru odpovím na pár otázek.

Co se mi líbilo?

Situace kolem spolupráce KDE Waylandu a ovladačů Nvidia v této distribuci již dospěla do bodu, kdy je vše zcela funkční. Ve verzi 35 způsobovala takto kombinace nefunkčnost grafického prostředí.

Co mi vadí?

Vím, že jde o politiku Fedory, ale přesto musím tvrdit, že vynechání uzavřených ovladačů není dobrý nápad. Nejde jen o ovladače grafických karet. Mnoho dalších zařízení může marně hledat firmware. Zkušený uživatel tohle vyřeší, ale začátečník může získat špatnou zkušenost.

Pro koho je tato distribuce vhodná?

Absence nesvobodných ovladačů může být pro začátečníka nevhodná, takže se hodí spíše pro člověka, který již má s Linuxem nějakou zkušenost. 

Je pro distribuci dostatek softwaru?

Množství softwaru v repozitářích je již v základu velké. Navíc nechybí možnost repozitářů třetích stran. Kromě toho je k dispozici možnost instalovat balíčky Flatpak.

Funguje zde Steam?

Ano, je součástí repozitáře RPM Fusion. Navíc je možnost instalovat jej pomocí balíčku Flatpak.

Použil bych tuto distribuci?

Ano, jde o dobrou volbu, pokud hledám RPM distribuci se základní verzí KDE bez úprav. Obzvlášť pokud chci nové verze softwaru a přitom nechci jít do rolling updates.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama