Flashdisk jako z Bondovky? Tohle je Ovrdrive s funkcí samodestrukce
i Zdroj: Crowd Supply/ Interrupt Labs
Novinka Flashdisk jako z Bondovky? Tohle je Ovrdrive s funkcí samodestrukce

Flashdisk jako z Bondovky? Tohle je Ovrdrive s funkcí samodestrukce

David Švrček

David Švrček

12. 2. 2024 08:00

Flashdisk pro tajného agenta Bonda? Ano, tohle je crowdfundingový projekt Ryana Walkera. Tento flashdisk se při špatné manipulaci sám zničí přehřátím paměťového čipu.

Reklama

Na první pohled se jedná o zcela běžný přenosný paměťový flashdisk v černém plastovém pouzdře. Nikoho by ani nenapadlo, co se uvnitř tohoto důmyslného zařízení ukrývá. Byť se to může zdát jako úlet, tento produkt je realitou a na crowdfundingovém portálu Crowd Supply má v době psaní článku vybráno 78% z potřebné částky.

Ovrdrive USB
i Zdroj: Crowd Supply/ Interrupt Labs
Ovrdrive USB

Jak ale vlastně funguje? Pro aktivaci je potřeba flashdisk třikrát po sobě rychle zasunout do USB portu ve vašem zařízení. Až poté ji váš počítač detekuje a umožní z ní číst data. Pokud tak uživatel neučiní, počítač vyhodnotí oddíl disku jako poškozený a nezobrazí jeho obsah. Mechanismus navíc obsahuje bezpečnostní prvek, který v případě potřeby pomocí změny napětí zahřeje paměťové čipy až nad 100°C. Tato teplota sice podle Ryana nedokáže data zničit, avšak po přidání speciální chemické sloučeniny se v kombinaci s teplem data opravdu zničí.

Jedná se o první verzi  tohoto produktu, jak sám Ryan říká. Avšak zařízení pečlivě testoval a je vyrobeno z kvalitních součástí. Kapacita disku je 8 GB. Celý kód k mechanismu je kompletně otevřený pro další vývojáře, kteří si jej mohou dle libosti upravit a vylepšit. Vydání finálního produktu, pokud se podaří jeho financování z kampaně, je naplánováno na srpen 2024 za cenu 69 amerických dolarů (cca 1600 Kč).

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama