Framework uvádí na trh první modulární notebook pod 500 $
i Zdroj: Framework
Novinka Framework uvádí na trh první modulární notebook pod 500 $

Framework uvádí na trh první modulární notebook pod 500 $

Ondřej Lyko

Ondřej Lyko

23. 2. 2024 08:00 5

Výrobce "DIY" zařízení, Framework, poprvé představil notebook pod cenovou hranicí 500 $. Společnost využívá na levnější laptopy vyřazené díly místo toho, aby je vyhodil.

Reklama

Framework vyrábí a prodává něco jako Lego, akorát pro počítačové nadšence. Ve zkratce to funguje tak, že si koupíte sadu dílů a komponentů a notebook si sestavíte sami. Tento “udělej-si-sám” postup však není podmínkou, laptop si můžete objednat již sestavený včetně předinstalovaného operačního systému Windows.

Doposud byla tato hračka pro velké poněkud méně dostupná, jelikož ceny začínaly na 850$, což je asi 20 000 Kč. To se však s představením tzv. B-stock laptopů mění. Jejich cenovka je 499 $, což je asi 11 700 Kč. Celý princip snížení ceny spočívá v kombinování vyřazených komponentů s novými díly. Jediným háčkem dle Framework je, že notebooky B-Stock budou mít “drobné kosmetické vady" na monitoru. Jako příklad byly uvedeny jemné škrábance na povrchu displeje, které jsou patrné jen z určitého úhlu, anebo nerovnost podsvícení obrazovky. 

Framework uvádí na trh první modulární notebook pod 500 $
i Zdroj: Framework

V balení DIY notebooku nenaleznete RAM paměti, uložiště, napájecí adaptér, operační systém a rozšiřující karty. Tyto komponenty si totiž můžete do notebooku vybrat sami, přičemž díly lze nakoupit přímo na Framework eshopu. Notebooky B-stock lze koupit s Intel Core i7-1165G7 nebo Core i7-1185G7 a 55 Wh baterií. Smutnou zprávou pro všechny počítačové nadšence je, že B-stock notebooky lze v době psaní článku koupit pouze v USA, Kanadě a Austrálii.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama