Gamescom 2023: zahráli jsme si S.T.A.L.K.E.R. 2 a zašli do kina na Alan Wake 2 #HRY - 25. srpna
i Zdroj: GSC Game World
Novinka Gamescom 2023: zahráli jsme si S.T.A.L.K.E.R. 2 a zašli do kina na Alan Wake 2 #HRY - 25. srpna

Gamescom 2023: zahráli jsme si S.T.A.L.K.E.R. 2 a zašli do kina na Alan Wake 2 #HRY - 25. srpna

Martin Zavřel

Martin Zavřel

25. 8. 2023 13:00

Tento týden probíhá v Německu Gamescom 2023, největší herní veletrh letošního roku. Redakce našich partnerských herních magazínů tam samozřejmě vyslaly svou výpravu a tak se nyní můžeme podělit o dojmy z vysoce očekávaných her, kterých bylo výstaviště plné.

Reklama

S.T.A.L.K.E.R. 2 letos nečekejte

S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl je pokračováním oblíbené série PC her, kladoucích velký důraz na realistické zpracování Zóny, fiktivně upraveného prostředí kolem havarované jaderné elektrárny Černobyl. V tomto pojetí je oblast zamořena nejen nebezpečnou radioaktivitou, ale také podivnými fyzikálními anomáliemi a všemožnými nebezpečně zmutovanými zvířaty. Zóna je nicméně zároveň zdrojem cenných artefaktů s unikátními vlastnostmi, takže je cílem výprav tzv. Stalkerů, lovců odměn. Dosavadní trojice her z této série nabízela velmi nekompromisní zážitek, ve kterém jsme bojovali o přežití nejen v realisticky pojatých přestřelkách, ale také při bloudění nebezpečnou krajinou.

Plnohodnotný druhý díl sliboval především dvě zásadní novinky: jednak výrazný posun v grafickém zpracování hry, jelikož tvůrci pro něj přešli na Unreal Engine 5. A také hra poprvé dorazí na konzole, konkrétně konzole Xbox Series. Měli jsme možnost vyzkoušet hratelnou ukázku PC verze hry a tak si můžete přečíst naše podrobné dojmy zde. Stručně řečeno, hra má rozhodně stále onu unikátní atmosféru, pro kterou je tak oblíbená, ale nevypadá zatím tak dobře jako v prvních upoutávkách a bohužel také není v příliš dobrém technickém stavu. Na jejím vývoji se samozřejmě podepisuje skutečnost, že vývojáři jsou původem z Ukrajiny a ačkoliv přesunuli část vývoje před časem do Prahy, těm ostatním stále pobyt ve skutečné válečné zóně komplikuje jejich práci. Čerstvě oznámený (posunutý) termín vydání hry uvádí první čtvrtletí 2024, ale nevsadili bychom si, že toto datum stihne.

Promluví Alan Wake 2 do boje o hru roku?

Finské vývojářské studio Remedy Entertainment patří mezi ta studia, která málokdy šlápnou vedle - naprostá většina jejich her se může chlubit mimořádnou výpravou, chytrým příběhem a povedenou akcí. V minulosti nám nadělili kromě jiného třeba sérii Max Payne nebo tituly jako Quantum Break či Control. Nyní se pustili do pokračování jedné z jejich nejoblíbenějších her, citelně inspirované dílem Stepehna Kinga a vyprávějící o spisovateli jménem Alan Wake, jehož fantazie se začnou prolínat s realitou.

Ačkoliv první díl byl v roce 2010 slušný hit, s letošním pokračováním mají tvůrci ještě mnohem větší ambice - ať už jde o výpravu (využívající nejmodernější technologie, jako je Path Tracing nebo DLSS 3.5) nebo o příběh, který nabídne hned několik hratelných postav, propojí příběhově dohromady možná úplně všechny předchozí hry studia (do tzv. Remedy Connected Universe) a bude využívat kromě herní grafiky i skutečné filmové sekvence s živými herci, točené klasickou kamerou. Na Gamescomu jsme měli možnost shlédnout speciální prezentaci hry, ze které si můžete přečíst podrobné dojmy zde. Kolega z magazínu Zing si je poměrně jistý, že tahle hra ještě promluví do letošní “soutěže” o nejlepší hru roku.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama