geforce-gtx-490-je-zrusena
Novinka GeForce GTX 490 je zrušena

GeForce GTX 490 je zrušena

Z. Obermaier

Z. Obermaier

7. 9. 2010 16:10 31

Pokud jste čekali se zájmem na duální GeForce s názvem GeForce GTX 490, máte smůlu. Karta byla zrušena.

Reklama
GeForce GTX 490 je zrušena
i Zdroj: PCTuning.cz

Od vydání GeForce GTX 460 a jádra GF104 nabraly spekulace o duální "Fermi" kartě (GeForce GTX 490) reálnějších podob. Tradovalo se, že pokud by byla karta vybavena dvě plnými GF104 jádry s plným počtem SP procesorů a ROPs, byla by na patřičně vyšších frekvencích schopná porazit i duální Radeon HD 5970. Bohužel se tak nikdy nestane - karta byla v tichosti zrušena, i když ji NVIDIA nikdy oficiálně nekomentovala ani neslibovala. Výkon by totiž na duální Radeon HD 5970 stačil jen v některých nastaveních, a výkon by nebyl přesvědčivý. Karta tedy postrádala smysl už před svým vydáním, k němuž mělo dojít v rozmězí jednoho týdne. O tom, že je karta zrušená si už nějaký pátek cvrlikali vrabci na střeše. Jelikož nebyly žádné samply ani leaky, bylo to jasné už delší čas.

Žádná duální Fermi prý není pro tento rok v plánu. Pokud by si ale někdo myslel, že NVIDIA se smířila s letošní porážkou a hodlá stát druhá vzadu, byl by naivní. 28nm Fermi 2 je sice ještě daleko, jádro GF100 a jeho deriváty ještě ale neřekly poslední slovo. Nemohu vám říci nic bližšího, jelikož nikdo nic neví, abych vás neodbyl jen tak, dobře si zapamatujte název GF102, třeba se vám bude už brzy hodit :-)

GF100 je jádro plné tranzistorů, které nebyly pro hráčské GPU potřebné a jen polykají energii a nejsou ve hrách využité. Co takhle tyto obvody z herního jádra zcela vypustit a nahradit je těmi, které se více uplatní ve hrách? Jak by se vám líbila symbióza GF100 a GF104?

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama