Google Gemini čmuchá ve vašich souborech a váš (ne)souhlas ji nezajímá
i Zdroj: Vygenerováno pomocí Copilot AI
Novinka Google Gemini čmuchá ve vašich souborech a váš (ne)souhlas ji nezajímá

Google Gemini čmuchá ve vašich souborech a váš (ne)souhlas ji nezajímá

David Švrček

David Švrček

12

Analytik Kevin Bankston odhalil, že umělá inteligence Google Gemini čte soubory uživatelů na jejich Google Discích bez jejich souhlasu a vědomí.

Reklama

Kevin Bankston odhalil, že Google Gemini AI čte soukromé dokumenty na Disku Google bez výslovného souhlasu uživatelů. Tato situace je problematická zejména pro uživatele s citlivými informacemi, kteří tak ztrácejí kontrolu nad svými daty. Přestože by podle Google měla být nastavení soukromí pro Gemini AI snadno dostupná, není tomu tak, což vzbuzuje otázky o spolehlivosti a transparentnosti systému.

Podle jeho zjištění dochází k automatickému spuštění Gemini AI pro všechny budoucí soubory stejného typu poté, co je jednou použita na konkrétní dokument. Bankston objevil přepínač nastavení, který měl službu Gemini zakázat, ale nastavení bylo na jiném místě, než původně uváděla nápověda a celkově cesta k tomuto nastavení byla dosti strastiplná. Konkrétní postup Kevin popisuje ve vlákně na X.com níže.

Celkově tato situace odhaluje nedostatky ve správě soukromí uživatelských dat ze strany Google a zvyšuje obavy o bezpečnost a soukromí v kontextu stále se rozvíjející AI technologií. Uživatelé očekávají, že jejich souhlas bude respektován, a Google by měl zajistit, aby tomu tak bylo. Proč vůbec Gemini soubory lustruje je vcelku logické, data jsou v dnešním světě to nejcennější a jak nejlépe zadarmo a efektivně trénovat své AI, než na datech vlastních uživatelů.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama