Google má na telefonech ilegální monopol a prohrál soudní spor s tvůrci Fortnitu
i Zdroj: PCTuning.cz
Novinka Google má na telefonech ilegální monopol a prohrál soudní spor s tvůrci Fortnitu

Google má na telefonech ilegální monopol a prohrál soudní spor s tvůrci Fortnitu

David Jiránek

David Jiránek

13. 12. 2023 15:45 7

Soudní spor mezi společnostmi Google a Epic Games je u konce. Tvůrci fenoménu Fortnite a Unreal Engine po několika letech vyhráli spor okolo obchodu Google Play a podílů, které si Google bere.

Reklama

Epic před třemi lety vyrazil na bitvu proti dvěma gigantům. Společnosti Google a Apple byly obžalovány za držení monopolu na mobilních platformách. Epicu se ve zkratce nelíbilo, že si Apple a Epic berou provizi z nákupů v rámci aplikací, které jsou umístěny na App Store a Google Play. To vyústilo až ve stažení Fortnitu z obou platforem. Soudní spor s Applem skončil ve prospěch výrobce telefonů a Epic se odvolal. Jenže u Googlu přišel naprosto opačný výsledek.

Soud uznal obvinění vznesená Epicem a označil Google Play za nelegální monopol. Mimo jiné i proto, že Google se aktivně snažil bránit jiným společnostem ve vytváření vlastních obchodů pro Android. Google si pro sebe bral 30% podíl a interně měly vzniknout obavy, že by až 100 % největších herních vývojářů uteklo z Google Play pod nově vzniklý obchod, třeba od Epicu. Spor s Googlem tedy probíhal za jiných okolností, proto přišel diametrálně odlišný výsledek oproti sporu s Applem.

Co výhra Epicu znamená v praxi? To ukáže až čas. V první řadě se může Google odvolat a celá tahanice se opět protáhne. Epic s vítězstvím nedostane konkrétní sumu peněz. Společnost spíš vyhrála bitvu o svobodu pro vývojáře, aby mohli hry umístit do obchodů, kde si jejich provozovatel nebere vysoký podíl z prodejů.

Ve zveřejněném dokumentu se můžeme dočíst, že Epicu byl uznán úplně každý bod obžaloby.

Soudce James Donato zmínil, že výsledkem by měl být nový princip, který nebude Google nějakým kreativním způsobem obcházet. Epic podle svých slov vyhrál bitvu pro miliony vývojářů. Ve výsledku se tak může rozrůst počet obchodů na telefony, které nebude Google potlačovat přeplacením.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama