google-maps-nyni-zobrazuji-zemi-jako-globus
Novinka Google Maps nyní zobrazují zemi jako globus

Google Maps nyní zobrazují zemi jako globus

Martina Lipertová

Martina Lipertová

6. 8. 2018 13:00 1

Google přinesl novinku do Google Maps. Pokud při hledání v mapě odlomujete na opravdu velkou vzdálenost, klasická plochá mapa se změní v globus. Tato změna pomáhá zobrazit planetu Zemi o něco přesněji.

Reklama

Google novinku představil na svém twitterovém kanálu, k čemuž uvedl: „Už to nevypadá, že je Grónsko stejně velké jako Afrika“. Změna je dostupná pouze ve webovém prohlížeči, v mobilní aplikaci je Země stále plochá.

Google Maps nyní zobrazují zemi jako globus
i Zdroj: PCTuning.cz

Mapy od Googlu doposud používaly projekci Marcator, která transformuje skutečný povrch planety na rovinu. Tento styl usnadnil tisk map a do značné míry se standardizoval, avšak představuje zdeformovaný obraz Země.

Objekty blíže k pólu totiž vypadají větší, než ve skutečnosti jsou. Dobrým příkladem jsou poměry velikostí Grónska a Afriky. Na Mercator mapě se zdá, že Afrika je menší než Grónsko, zatímco ve skutečnosti je Afrika 14krát větší.

Vyobrazení skutečného vzhledu planety Země je jen jednou z mnoha novinek. V červnu Google přepracoval sekci „Explore“, aby usnadnil vyhledávání restaurací, zatímco minulý týden do sdílení polohy přibylo sdílení stavu baterie.

Zdroj: The Verge

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama