Google nebo Microsoft spotřebují jen o trochu méně elektřiny, než celé Slovensko
i Zdroj: Massimo Botturi | Unsplash
Novinka Google nebo Microsoft spotřebují jen o trochu méně elektřiny, než celé Slovensko

Google nebo Microsoft spotřebují jen o trochu méně elektřiny, než celé Slovensko

David Švrček

David Švrček

2

Podle statistických dat spotřebovaly společnosti Google a Microsoft za rok 2023 24 TWh elektřiny, to je kousek méně, než spotřebuje celé Slovensko.

Reklama

V roce 2023 Google a Microsoft každý spotřeboval 24 TWh elektřiny, což přesahuje roční spotřebu energie více než 100 zemí světa, třeba Islandu, Ghany a Tuniska. Toto masivní množství energie je srovnatelné se spotřebou Ázerbájdžánu, který má 10,14 milionu obyvatel.. Celosvětová společnost tak spotřebuje jen o 2 TWh energie méně, než nám blízké Slovensko s 5,4 miliony obyvatel.

Tato data poukazují na značné energetické nároky technologických gigantů, jejichž datová centra výrazně zatěžují životní prostředí. Nicméně, Google a Microsoft jsou zároveň lídry v používání obnovitelné energie. V roce 2023 Google vygeneroval příjmy ve výši 305,6 miliardy dolarů a jeho ekonomický dopad, včetně služeb jako Google Search a YouTube, přispěl ke globální ekonomice přibližně 739 miliardami dolarů.

Graf spotřeby elektřiny
i Zdroj: Michael Thomas | X.com
Graf spotřeby elektřiny

Microsoft vykázal za stejný rok tržby ve výši 211,9 miliardy dolarů. S ohledem na široké používání produktů jako Windows a Office, stejně jako na počet aplikací běžících na Microsoft Azure, se celkový ekonomický dopad Microsoftu pravděpodobně počítá v bilionech dolarů. Jen pro představu, běžná česká domácnost podle dat ČEZ spotřebuje 3 500 kWh energie za rok. Spotřeba jedné z uvedených společností je tak přibližně 6,9 milion krát vyšší. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama