google-rozdava-60-000-smartbooku-bezi-uz-na-chrome-os
Novinka Google rozdává 60 000 smartbooků, běží už na Chrome OS

Google rozdává 60 000 smartbooků, běží už na Chrome OS

Jan Troška

Jan Troška

8. 12. 2010 14:45 6

Google představil včera večer na prezentaci v San Francisku vlastní smartbook. Začíná je rozdávat právě teď.

Reklama

Několik posledních dní kolovala po internetu zpráva, že má Google představit vlastní smartbook s operačním systémem Chrome OS. Na trh se ale dostal neměl, Google jej měl distribuovat svými vlastními silami za blíže nespecifikovaných podmínek. 

Většinu těchto informací potvrdil obsah včerejší konference. Google skutečně představil vlastní smartbook, který na míru vyrábí společnost Inventec. Ta už Googlu dodala prvních 60 000 kusů, které poslouží pro pilotní projekt zavádění Chrome OS na trh. Google se nakonec rozhodl pro formu virální reklamy a všech 60 000 kusů je ochotný rozdat uživatelům přes Facebook.

Zájemci mohou buď absolvovat kvíz na Facebooku, nebo mohou natočit video na téma "proč jsem ideální kandidát na získání Chrome OS". Smartbook se bude rovněž rozdávat na oficiálních prezentacích (jako například na té včerejší). Poslední možností je registrace na této adrese.

Googlu se tak podařil brilantní krok na cestě k popularizaci Chrome OS, navíc se vyhne kritice, pokud bude v systému nějaká chyba. Předem totiž říká, že Chrome OS stále není hotový systém a všechny smartbooky jsou zatím jen pro testování. Během následujících několika dnů si tak zajistí 60 000 testerů.

Systému chybí především odladěné ovladače, problémy jsou prý hlavně s webkamerou a tiskárnami. Všechny stěžejní součásti jsou jinak již finální. Na grafické rozhraní a veškeré funkce se můžete podívat v tomto videu na YouTube.

Google rozdává 60 000 smartbooků, běží už na Chrome OS
i Zdroj: PCTuning.cz

Chrome OS má pozadí jako Windows, kde můžete měnit obrázky a uspořádávat ikony. Většinu času ale budete trávit v prohlížeči, který umožňuje spouštění aplikací, psaní dokumentů a hraní her. Pro práci s webovými aplikacemi nemusíte být nutně připojení k internetu, díky cachování je možné pracovat i offline a všechny výsledky uložit až při opětovném připojení. V nabídce Chrome Store jsou nyní tisíce aplikací, z toho přibližně 500 her. Systém běhá pouze na specifickém hardwaru, aktualizace probíhají na pozadí bez zásahu uživatele.

Z dalších informací v prezentaci je zajímavý údaj o startu systému do deseti sekund. Jak lze vidět na videu odkazovaném výše, je Chrome OS velmi svižný i při samotné práci. Poslední zajímavá zpráva je přístup na internet zdarma - přes 3G poskytuje Google prvních 100 MB stáhnutých dat zdarma, více si už musíte připlatit. Nabídka platí při připojení přes operátora Verizon Wireless na dva roky.

Testování má skončit přibližně za půl roku a od poloviny roku 2011 má být Chrome OS dostupné ve smartboocích Acer a Samsung. Plány s ním mají rovněž HP a Asus, oficiálně však zatím nic nepotvrdili.

Chrome OS smartbook Inventec CR-48
procesor ARM, 12" displej, hmotnost 1,72 kg, výdrž 8 hodin, stand by režim až týden, připojení WiFi a 3G. 1× USB 2.0, čtečka karet, VGA

Google rozdává 60 000 smartbooků, běží už na Chrome OS
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Zdroj: 1, 2

Google rozdává 60 000 smartbooků, běží už na Chrome OS
i Zdroj: PCTuning.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama