google-vas-sleduje-i-kdyz-mu-to-zakazete
Novinka Google vás sleduje, i když mu to zakážete

Google vás sleduje, i když mu to zakážete

Martina Lipertová

Martina Lipertová

14. 8. 2018 10:00 1

Jak jsme se v minulosti dozvěděli už několikrát, Google má dlouhé prsty a dostat se z jeho područí je velmi obtížné, ba dokonce nemožné. Dokazuje to také fakt, že Google sleduje vaši lokaci i přestože to výslovně zakážete.

Reklama

Služby Googlu na zařízeních s Androidem a iOS sledují a ukládají vaši lokaci i pokud vypnete historii sledování polohy v nastavení soukromí. Naznačila to zpráva z vyšetřování americké tiskové agentury Associated Press (AP).

Google vás sleduje, i když mu to zakážete
i Zdroj: PCTuning.cz

AP uvedla, že uživatel může historii sledování polohy kdykoliv vypnout, ale některé aplikace od Googlu údaje o poloze přesto i nadále ukládají. Stačí, abyste si v aplikaci Googlu něco vyhledali, například počasí, načež se do vašeho Googlu účtu uloží vaše přesná zeměpisná délka šířka.

Pokud se chcete údajů o své poloze úplně zbavit, musíte kromě zákazu sdílení polohy vymazat všechny údaje o poloze z Google účtu na myactivity.google.com. V tomto případě však riskujete, že některé služby (například navigace) nebudou fungovat správně.

Google se brání tím, že s uživateli jedná čestně. Mluvčí společnosti Google uvedl: „Existuje celá řada různých způsobů, jak může Google používat lokalitu pro zlepšení uživatelského komfortu uživatelů, včetně Historie polohy, Aktivity na webu a v aplikacích a prostřednictvím služeb určování polohy na úrovni zařízení. Poskytujeme jasné popisy těchto nástrojů a robustní ovládací prvky, aby je lidé mohli zapínat nebo vypínat a kdykoli smazat svou historii.“

Kritici jsou ovšem toho názoru, že Google se moc nesnaží chránit naše soukromí, protože na schraňování informací dobře vydělává.

Zdroj: 1, 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama