GPD představuje nový handheld, konstrukcí připomíná Nintendo Switch
i Zdroj: PCTuning.cz
Novinka GPD představuje nový handheld, konstrukcí připomíná Nintendo Switch

GPD představuje nový handheld, konstrukcí připomíná Nintendo Switch

David Jiránek

David Jiránek

13. 8. 2021 15:00

Výrobce přenosných herních zařízení GPD představuje nový model, který si vypůjčil jeden trik od Nintenda Switch. Ovládací prvky na stranách lze odpojit a vyměnit za jiné podle potřeby.

Reklama

GPD se na trhu s handheldy pohybuje již nějakou dobu. Do portfolia výrobce patří řada zařízení určených pro hraní na cestách. Zmínit můžeme například GPD WIN 3 s výsuvným displejem ukrývající klávesnici. V takovém zařízení tepe Tiger Lake-U od Intelu pohánějící plnohodnotné Windows. Jde tak o celkem multifunkční zařízení. Novinka ale bude určená hlavně hráčům.

GPD-XP běží na Androidu a pohání ho procesor MediaTek G95, případně Dimensity 900/G90T. Nabídne 6 GB RAM a 128GB úložiště. Specifikacemi se tak blíží spíše mobilním telefonům. Okolo dotykové obrazovky s úhlopříčkou 6,81 palců v tomto případě klávesnici nenajdeme. Levá strana obsahuje joystick, D-Pad a pár tlačítek. Pravá strana je ale o dost zajímavější. Lze jí totiž odpojit a vyměnit za jinou. Systém odpojení boku zařízení na první pohled připomíná Nintendo Switch.

GPD představuje nový handheld, konstrukcí připomíná Nintendo Switch
i Zdroj: PCTuning.cz

Výrobce nezmiňuje, zda odpojitelná část může fungovat samostatně jako v případě Switche.

K dispozici budou minimálně 2 různé verze ovládacích prvků pro pravou stranu. Jedna varianta doplňuje levou stranu a tvoří kompletní sadu tlačítek připomínající Xbox ovladač. Druhá pak přidává pět mapovatelných tlačítek na menší ploše. Sadu doplňuje také záslepka.

Technické specifikace dále zahrnují 7 000 mAh baterii a podporu 4G včetně fyzické SIM karty. S GPD-XP si ale nezavoláte. Podpora pro telefonování a SMS chybí.

Cena zatím není známá. GPD Win 3 se prodává od částky jednoho tisíce dolarů. Konkurenční Steam Deck startuje na 400 dolarech a například Nintendo Switch je k mání za cenu okolo 8 500 Kč. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama