Grafické karty jsou nadále předražené, tvrdí studie
i Zdroj: NVIDIA
Novinka Grafické karty jsou nadále předražené, tvrdí studie

Grafické karty jsou nadále předražené, tvrdí studie

Mirek Kočí

Mirek Kočí

22. 11. 2021 18:24 6

Server 3DCenter ve spolupráci s HardwareUnboxed přináší novou analýzu, která se věnuje vývoji cen grafik u největších prodejců. Situace se oproti říjnu bohužel moc nezměnila. Karet je v obchodech stále pomálu a ceny mají vyšponované na maximum.

Reklama

V Evropě (konkrétně v Německu a Rakousku) grafické karty GeForce RTX 30 o něco podražily, pokud ceny srovnáme s říjnem. Nad doporučenými jsou v průměru vyšší o 95 procent. Například RTX 3080 nyní dosahuje průměrné ceny 1 500 eur, což je více než dvojnásobek MSRP (719 eur). Téměř všechny karty, s výjimkou RTX 3080 Ti, se prodávají za více než dvojnásobek doporučené ceny.

Průměrná cena grafik Radeon RX 6000 se v posledních týdnech nepatrně snížila, ale jedná se spíše o kosmetickou změnu. 3DCenter se věnuje výlučně západním trhům, ale ceny grafických karet neustále rostou i v Česku. Třeba taková GeForce RTX 3080 od Gigabyte se prodává od 36 999 Kč. Za verzi od MSI pak zaplatíte dokonce 45 694 Kč.

Grafické karty jsou nadále předražené, tvrdí studie
i Zdroj: PCTuning.cz

Nadále bohužel platí, že grafiky dlouhodobě trápí nedostatečná produkce, takže v obchodech jich je jako šafránu a skutečné ceny se drží astronomicky vysoko nad těmi doporučenými. Situace hned tak lepší nebude.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama