Grafiky RTX 20 a 30 dostaly modifikaci pro generování snímků, jako má RTX 40
i Zdroj: Nvidia
Novinka Grafiky RTX 20 a 30 dostaly modifikaci pro generování snímků, jako má RTX 40

Grafiky RTX 20 a 30 dostaly modifikaci pro generování snímků, jako má RTX 40

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

5. 2. 2024 13:50 40

Zapomeňte na výměnu grafiky, stačí instalovat modifikaci pro generování snímků a je tu skoro dvojnásobný nárůst výkonu. Framerate zdarma, no není to skvělé? Je to skvělé! Téměř.

Reklama

Poslední generace grafik NVIDIA dostaly do výbavy DLSS s generováním snímků. Karta si prostě na základě dat vytvoří další snímek, který vecpe mezi stávající, což dosti zásadně zvyšuje výkon. Problém je, že NV si tuhle technologii syslí jen u poslední řady RTX 40, jelikož je to jeden z prodejních taháků a důvodů k upgrade. Jenže, AMD pracuje na podobné srandě u FSR 3 a navíc je k dispozici zdrojový kód. A ejhle, chytli se toho modeři a vymysleli způsob, jak generování snímků z FSR 3 nacpat do her s podporou DLSS 3. Detailně to prozkoumal YT kanál Digital Foundry na videu níže. Jediný problém je, že mod funguje pouze s kartami RTX 20 a 30, ale to se jistě brzy změní.

Celé kouzlo spočívá v nahrání dvou dll knihoven do hry a pomocí upraveného reg souboru přidat pár hodnot do registrů. A hle, najednou můžeme používat generování snímků i u karty, která ho nepodporuje. Nárůst výkonu například v Cyberpunk 2077 na kartě RTX 3080 činí 40 snímků v rozlišení 1440p a RT Overdrive. Z průměrných šedesáti až někam ke stovce. Čili výkonový skok je řádný, ale generování obrazu má i mouchy a nedovede si pořádně poradit třeba s uživatelským rozhraním (všechny ty ukazatele, menu, info ve hře a podobně) nebo se stíny, které podivně blikají a zdvojují se. Potíž může nastat i s plynulostí (stuttering), někdo má hry bez problémů, druhý se potýká s tím, že ačkoli snímky jsou vysoké, hra viditelně není plynulá. Nicméně ten nárůst výkonu určitě stojí za vyzkoušení.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama